,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. május 27., hétfő

CUKKINIS, RAKOTT PALACSINTA




HOZZÁVALÓK

- 2 db  ( kb 50 - 60 dkg ) cukkini
- 3 db tojás
- 25 dkg liszt
- 2 dl tej
- só, bors
- szódavíz
- 30 dkg sajtkrém
- 30 dkg füstölt sajt
- kevés vaj



- A cukkinit megmossuk, majd lereszeljük.
- A tojást felverjük és simára keverjük a liszttel, fokozatosan adagolva hozzá a tejet.
- Ízesítjük sóval, borssal, majd keverjük hozzá a reszelt cukkinit is.
- Hígítsuk kevés szódavízzel.
- Forrósítsunk fel egy kisebb serpenyőt, öntsünk kevés olajat bele és süssük a palacsinták mindkét oldalát meg.


- A krémsajtot keverjük krémesre, a sajtot reszeljük le.
- Egy jénait vajazzunk ki és ahogy sülnek a palacsinták, rétegezzük is : minden palacsintát kenjünk meg kb 2 ek sajtkrémmel és  szórjunk rá sajtot.
- A tetejére szórjunk sajtot és előmelegített 160 °C - os sütőben süssük legalább negyedóráig.
- Tálaláskor jócskán locsoljuk meg tejföllel.





2013. május 26., vasárnap

RUMOS - MEGGYES TÚRÓTORTA



Nagyon egyszerű, de annál finomabb  tortareceptet hozok. Jó volt bekapcsolni a sütőt, mert legalább egy kis melegséget adott, ebben a  hideg, borongós időben. Ráadásul pillanatok alatt jégkása lett az egész környék is. Tulajdonképpen sütés nélkül is elkészíthető és nemcsak tortaformában, -  ráadásul bármilyen gyümölccsel  díszíthetjük. Kekszes alapon  habos túróréteg, nagyon finom rumos - meggyes szósszal.



HOZZÁVALÓK
Alap :
- 25 dkg daráltkeksz
- 1 ek kakaó
- 15 dkg olvasztott vaj
TÚRÓS RÉTEG :
- 50 dkg félzsíros túró
- 3 tojás
- 1 tk vaníliaaroma
- 10 - 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
GYÜMÖLCS RÉTEG :
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 citrom leve
- 1 , 5 dl rum
- 2 ek barnacukor
- 1 / 2 ek vaníliás pudingpor


- A sütőt előmelegítjük 160 °C - ra.
- A tortaforma oldalát kibéleljük zsírpapírral, az alját nem szükséges, mert a kekszes alap elég vajas.
- Az alaphoz jól összekeverjük a hozzávalókat és egy kapcsos tortaforma ( 22 cm ) aljába nyomkodjuk.
- A túrós réteghez szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját hozzáadjuk a túróhoz, ízesítjük.
- A fehérjét pár csepp citromlével habbá verjük és lazán a túróhoz forgatjuk.
- Kb 40 percig sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- A meggyet lecsöpögtetjük, a cukorral és a rummal lassú tűzön kb 20 percig főzzük és hozzáfacsarjuk a citrom levét is.
- 1 dl meggylében elkeverjük a pudingport és besűrítjük vele a meggyfőzetet, majd ha kihűlt rákanalazzuk a tortára.





DIÓS BUNDÁBAN SÜLT CSIRKEMELL



A rántott húsok, zöldségek ízét még különlegessé, pikánsabbá tehetjük, ha nemcsak a megszokott natúr zsemlemorzsába forgatjuk, hanem adunk hozzá egy kis pluszt . . .
A morzsa természetesen a legfinomabb ha házilag készítjük, ez lehet száraz zsömléből, kenyérből, kifliből esetleg megmaradt kalácsból is. A pékárukat kisebb darabokra vagdosom és hagyom őket száradni 2 - 3 napig, majd a szuper kis reszelőmmel pillanatok alatt elkészülök vele.
A morzsához keverhetünk különféle magokat : szezám, - tök, - napraforgómag, mandula - kukoricapehely, dió, a csípős ételek kedvelőinek pedig chilípelyhet is, sajtot és zöldfűszereket pl. :rozmaring, kakukkfű, de akár citromhéjat is.
Ma a diós panírt próbáltam ki és nagyon ízlett, a diót persze előtte megpirítottam- hogy még intenzív íze legyen és aki  szereti a diót, annak föltétlen ki kell próbálnia. Köretként pedig zöldborsós - burgonyapüré került az asztalra.




HOZZÁVALÓK
- egy nagyobb csirkemellfilé, tej, liszt, tojás, diós morzsa (  fele - fele arányban ), só

- A húst megmossuk, szeleteljük, majd tejben áztatjuk 1-2 óráig.
- Miután leszárítottuk a szeleteket alaposan megsózzuk és megkezdjük a panírozást.
- A tojásokat alaposan verjük fel.
- Majd a húsokat lisztbe, tojásba és végül a diós- morzsába forgatjuk.
- Felforrósított bő olajban azonnal süssük ki.

TIPP :
- a felvert tojást sose sózzuk - így még ropogósabb lesz az elkészült rántott hús
- a lisztet mindig szitáljuk át és keverhetünk bele : borsot, pirospaprikát is

ZÖLDBORSÓS - BURGONYAPÜRÉ


- A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk kockára és sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
- A konzerv borsót csepegtessük le és 1 - 2 ek tejszínnel pürésítsük.
- A burgonyához adjunk vajat, majd nyomóval jól törjük össze és a keverjük hozzá a borsót is.
- Kevés forró tejjel hígítsuk a megfelelő állagra és utólag ízesítsük szerecsendióval és még sóval.


JÓ ÉTVÁGYAT !


2013. május 22., szerda

DIÓS - MARCIPÁNOS, CITROMOS PITETORTA






Már elég régen, talán húsvétkor készítettem pitét, ami a gyengém - mert finomak és mutatósak. Ezúttal olyan tortafélét készítettem, legalábbis ami a díszítést illeti. Ezt a könnyed pitetortát a citrom fanyarkás, a dió és a marcipán kellemes ízhatása jellemzi, a leheletnyi vékony tészta és a lágy tejszínhab pedig igazán különlegessé teszi. Az alap ötletet itt találtam amit én a sajátomra formáltam.
Sok sikert hozzá !

HOZZÁVALÓK

Tészta :
- 20 dkg liszt 
- 15 dkg vaj 
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárga
- csipet só

TÖLTELÉK :
- 1 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 15 dkg darált dió
- 20 dkg marcipán

TETEJE :
- 20 dkg görög joghurt
- 4 - 5 ek porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 cs zselatin fix
- 2 dl tejszín


- A tésztához a hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva, legalább félórára hűtőbe tesszük.
- A piteformát ( 26 cm ) kivajazzuk, majd a tésztát kinyújtjuk és kibéleljük a formát úgy, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából, villával megszurkáljuk.
- A töltelékhez a tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a citrom levét és a diót.
- A masszát ráöntjük a tésztára és előmelegített 180 °C - on kb 20 - 25 percig sütjük.
- Langyosra hűtjük.
- A marcipánmasszát kinyújtjuk és a diós töltelékre helyezzük kissé rányomkodva.
- A tetejére rásimítjuk a joghurtos krémet és hűtőbe tesszük dermedni.
- Tejszínhabbal, darált dióval és citromhéjjal díszítjük.




2013. május 21., kedd

TÚRÓS HÚSPOGÁCSA, VAJON PÁROLT BÉBIRÉPÁVAL



 Kóstoltátok már a túrós fasírozottat ? Hát ha még nem, itt az ideje kipróbálni - nagyon finom szaftos és ízletes. Tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a hagyományos fasírt, azzal a különbséggel, hogy zsemle helyett, túrót keverünk a masszához. Köretként, vajon párolt bébirépát és rizsmixet készítettem mellé, ami fehér és fekete rizsből áll.

HOZZÁVALÓK

- fél kg darált sertéshús
- fél kg túró
- 1 tojás
- 1 fokhagyma 
- 1 fej vöröshagyma
- 2 - 3 ek zsemlemorzsa
- só, bors, 
- petrezselyemzöld
- őrölt koriander
- pirospaprika

- A vöröshagymát, fokhagymát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk.
- A túrót villávál áttörjük majd a hússal összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük - ízlés szerint - majd a zsemlemorzsával együtt egynemű masszát keverünk.
- Kb egy órát állni hagyjuk, majd nedves kézzel, gombócokat vagy roládokat formálunk és bő forró olajban kisütjük.






2013. május 20., hétfő

AKÁCVIRÁGOS PALACSINTA ♥






 A gyerekeim  amerikai palacsintát kívántak és gondoltam belecsempészek pár fürt akácvirágot is. Reggelről el is szaladtam a tőlünk pár méterre levő, kis akácos erdőbe, ahol a fehér és a rózsás akác egyaránt megtalálható. Viszont étkezési célra csak a fehér akác alkalmas, a rózsás pedig gyönyörű, de csak vázába!

Hoztam is pár képet, íme :

















Jöjjön akkor a recept :

HOZZÁVALÓK
- 25 dkg liszt, 2 tojás, 2 ek akácméz, 1 tk vaníliakivonat, fél citrom leve, 3 dl tej, 3 ek olaj, fél cs sütőpor,
pár fürt akácvirág, szódavíz- szükség szerint
- kevés olaj a sütéshez





- A virágfürtöket, hideg vízbe tesszük, az estleges megbújó rovarok miatt.
- A tésztához jól kikeverjük a hozzávalókat, és állni hagyjuk legalább félóráig.
- Közben jól besűrűsödik, ezért hígíthatjuk még kevés szódával is.
- A virágfürtöket leszárítjuk, lecsipegetjük a kis virágokat és óvatosan a masszához keverjük.
- Öntsük a masszát egy kancsóba és felforrósított, olajozott teflonserpenyőbe kisebb kupacokat öntve, süssük mindkét oldalát pár percig.
- Porcukorral meghintve és áfonyás tejszínhabbal tálaltam.





Jó Étvágyat !



2013. május 19., vasárnap

CITROMFÜVES JOGHURTTORTA, EPERHABBAL



Hát én még ilyen finomat nem ettem. Az érdekessége a tésztának, hogy sülés után ahogy hűl, úgy esik össze a közepe, helyet adva a tölteléknek. A kellemesen citromízű tészta, lágy eperhabbal, maga az élvezet.
A torta  magában is nagyon finom, csak úgy porcukorral megszórva, de tölthetjük, a fantáziánk szerint különböző gyümölcsökkel, csokoládéval, akár lekvárral is. 
A recept : Neil Perry könyvéből való, én még a tésztához adtam 1 ek citromfüves cukrot.





HOZZÁVALÓK

- 33 dkg görög joghurt, 
- 4 db tojás, 
- 10 dkg cukor, 
- 3 ek liszt, 
- 1 citrom leve és lereszelt héja, 
- 1 rúd vanília kikapart magja, 
- 1 ek citromfüves cukor
- 20 dkg eper +  3 ek cukor
- 2, 5 dl tejszín



- A tojásokat válasszuk ketté.
- A sárgákat a cukorral keverjük habosra és adjuk hozzá a citromfüves cukrot is.
- A cukros tojáshoz szórjuk a lisztet, öntsük hozzá a joghurtot és ízesítsük vaníliával és a citrom héjával, levével.
- Végül  keverjük hozzá a tojásfehérjéből vert kemény habot is.
- Egy 18 cm - es tortaforma alját és oldalát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát.
- Előmelegített sütőben süssük kb 40 - 45 percig. ( Tűpróba ! )
- Ha megsült vegyük ki a formából, húzzuk le a papírt és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- Az eperhabhoz, daraboljuk fel az epret majd a cukor hozzáadásával addig főzzük amíg jól besűrűsödik.
- Ekkor villával jól törjük össze és forgassuk hozzá a tejszínhabhoz.
- Töltsük meg a tortácskát, tetejére pedig reszeljünk citromhéjat.




TIPP :

- egy mozsárba szórjunk egy ek cukrot és tépjünk bele cirtomfűleveleket, majd zúzzuk össze.
- Ha a joghurtot sűrű szövésű anyagon keresztül lecsöpögtetjük, finom krémes és nagyon sűrű, görög joghurtot kapunk.







2013. május 18., szombat

TOJÁSHABOS LINZER




 Egy régi receptgyűjteményemből készítettem ezt a finom, lekváros linzert. Az érdekessége, hogy tojáshabbal van körbenyomva a teteje, úgy megy a sütőbe és még forrón betöltjük lekvárral.
Napokig eláll és nagyon finom a kívül szilárd, belül hígabb tojáshabtól.

HOZZÁVALÓK
- 30 dkg liszt , 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga, 1 mk sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipet só
- 1 kk vaníliaaroma
TOJÁSHAB
- 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 / 2 ek keményítő, pár csepp citromlé
- baracklekvár




- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, legalább félórára.
- Kb 1 cm - es vastagságúra kinyújtjuk és 6 cm - es átmérőjű hullámos szaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk.
- A fehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a finomra szitált porcukrot és a keményítőt.
- Habzsákból rányomjuk a tészta széleire és 180 °C - os sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.
- A levárt simára keverjük és szintén habzsákba téve kitöltjük a habkarikák közepét.
- Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.








2013. május 16., csütörtök

TÖLTÖTT GÖMBCUKKINI, PETREZSELYEMMÁRTÁSSAL




Hát, én is rátaláltam a gömbcukkinire. Olyan aranyosak, hogy nem lehet otthagyni az üzletben, - nekem talán jobban is tetszik, mint a hosszúkás változata. 
Szerencsétlenségemre egy cukkini úgy kicsusszant a kezemből, mint egy labda és a földre huppant, ahol egyből szét is repedt, így csak három gömböcskét sikerült töltöttem, amihez finom petrezselyemmártást készítettem.





HOZZÁVALÓK

- fél kg gomba
- 1 vöröshagyma
- só, bors, 
- olívaolaj
- 1 ek worchester szósz
- petrezselyemzöld
- sűrített paradicsom
-  reszelt sajt
- 1 bögre kuszkusz
- 1 zöldségleveskocka

MÁRTÁS
- 1 ek vaj
- 1 ek liszt
- 2 - 3 dl főzőtejszín
- egy csokor petrezselyemzöld
- só, bors. szerecsendió

- A cukkiniknek levágjuk a felső részét és karalábévájóval kiszedjük a belsejét.
- Forró, lobogó vízbe tesszük pár pillanatra.
- A hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt gombát és a kivájt cukkinidarabokat.
- Ízesítjük és roppanósra pároljuk.
- A kuszkuszt felöntjük kb másfél bögre forró vízzel, amibe előzőleg feloldottuk a leveskockát és lefedjük.
- A zöldséges ragut összeforgatjuk a kuszkusszal és betöltjük a cukkiniket, majd visszahelyezzük a tetejüket.
- Előmelegített 170 °C - on kb félóráig sütjük, majd ráhalmozzuk a reszelt sajtot és még addig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad és megpirul.
- A mártáshoz olvasszuk meg a vajat, hintsük meg liszttel és a felaprított petrezselyemmel, majd pirítsuk meg.
- Öntsük fel a tejszínnel és főzzük pár percig.