,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. december 31., kedd

~ TÚRÓS PATKÓ POGÁCSA , B. U. É. K . 2014 ~



 Az év utolsó napját ezzel a pogácsával zárom. 
Remélem ez is elnyeri a tetszéseteket, úgymint az ez idáig közzétett  receptek. Nagyon örülök, hogy megannyi követőm, látogatóm lett ebben az évben és 2014 - ben is várlak, nagy - nagy szeretettel benneteket a konyhámban.

Minden kedves olvasómnak, bloggertársamnak, követőmnek, ismerősömnek, sikerekben gazdag BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK ! !

~ Juditka ~


» HOZZÁVALÓK «
- 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 40 dkg puha vaj, 2 ek tejföl, 1 cs élesztő, 1 dl tej + 1 tk cukor, 1 ek só, 2 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
- reszelt sajt, kömény, mák a szóráshoz

- A cukros tejben elkeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- A túrót áttörjük.
- Majd az összes hozzávalót jól összegyúrjuk.
- Hűtőbe tesszük kb 1 órára.
- Lisztes felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
- Lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és ízlés szerinti magokkal.
- Előmelegített 180 fokon szép pirosra sütjük.





2013. december 30., hétfő

~ KOLBÁSZOS LENCSEGOLYÓK ~






  Újévre ajánlom, ezt a pofon egyszerű fasírtgolyót.
Ízesíteni szinte nem is kell, mert a kolbászban benne van minden olyan íz, ami pikánssá és ízletessé teszi. Ha  házi kolbászból készítjük, akkor még finomabb lehet.
A lencse pedig elmaradhatatlan az Új év első napján, hiszen a népnyelv szerint, a gazdagságot, a sok pénzt, az anyagi jólétet jelképezi.

» HOZZÁVALÓK «
- 40 dkg száraz kolbász
- 20 dkg lencse + 1 - 2 babérlevél
- 1 tojás
- zsemlemorzsa

- A lencsét a babérlevéllel együtt puhára főzzük.
- A kolbászt aprítógépben összeaprítjuk, vagy darálóval ledaráljuk.
- Ha a lencse megfőtt, lecsepegtetjük és kihűtjük. 
- Majd a kolbászhússal a tojással és  annyi zsemlemorzsával összedolgozzuk, hogy jól formálható masszát kapjunk.
- Pihentessük kb egy óráig.
- Formáljunk a masszából kisebb golyókat és bő, forró olajban süssük pár percig.



2013. december 29., vasárnap

~ ROPOGÓS , MAGVAS KEKSZ ~





» HOZZÁVALÓK «
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- késhegynyi szódabikarbóna
- só
- tejföl
Kenéshez : - 1 tojás
Szóráshoz : - tetszőleges magvak, himalája só

- A lisztet elvegyítjük a sóval és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk a vajjal.
- Hozzáadjuk a tojások sárgáját és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
- Csomagoljuk folpackba és tegyük kb félórára hűtőbe.
- Lisztes felületen nyújtsuk 3 - 4 mm - es vastagságúra és derelyevágóval, kb 4 X 4 - es kockákra szabjuk.
- Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Tetejüket kenjük le tojással, szórjuk meg magvakkal és tekerjünk mindegyikre kevés sót.
- Előmelegített 180 fokon süssük addig, amíg egy kis színt kap.


Ötlet : innen

2013. december 28., szombat

~ SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT, FŐZÖTT POGÁCSA ~




» HOZZÁVALÓK «
- 8 dkg vaj
- 1 , 5 dl víz
- csipetnyi só
- 8 dkg liszt
- 2 db tojás
Díszítés : - egész mák, - kömény
Töltelék : - 20 dkg sajtkrém, só, bors - ízlés szerint, reszelt sajt

- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
- Egy lábosban felforraljuk a vizet a vajjal és a sóval.
- Hozzáadjuk a lisztet, kis lángon addig kevergetjük, amíg a massza össze nem áll és már nem ragad az edény falához.
- Levesszük a tűzről, hagyjuk kissé lehűlni és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
- Csillagcsöves nyomózsákkal vagy kanállal, diónyi nagyságú halmokat formázunk.
- Megszórjuk a tetejét egész mákszemekkel, - köménnyel és kb 20 - 25 perc alatt készre sütjük.
- A sütés vége felé támasszuk ki a sütő ajtaját egy fakanállal, hogy a felesleges gőz eltávozzon.
- A kihűlt pogácsáknak levágjuk a kalapjukat, megtöltjük az ízesített sajtkrémmel, megszórjuk reszelt sajttal és visszahelyezzük a tetejüket.


2013. december 23., hétfő

~ BOLDOG KARÁCSONYT ! ~


Áldott, békés, örömteli ünnepeket kívánok, minden blogtársamnak, ismerősömnek és követőmnek !
Juditka Konyhája 

2013. december 22., vasárnap

~ TÚRÓS - MOGYORÓS , STOLLENGOLYÓK ~





  Advent negyedik vasárnapjával véget ér a karácsonyt megelőző, készülődési időszak.
A koszorún mind a négy gyertya, egyszerre ég ezen a napon. Amikor a negyedik gyertya lángja is felragyog, eszünkbe juthat a napkeleti bölcseket vezető, betlehemi csillag ragyogása .
Elérkezett a karácsony - a szeretet ünnepe, amikor is boldogan ünnepelhetjük, Jézus Krisztus születését.
Legyen meghitt ez az ünnep, az egész család boldogságban és egészségben ünnepeljen és ne attól legyen tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól hogy EGYÜTT vagyunk.


» HOZZÁVALÓK «
 Tészta : - 25 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 10 dkg őrölt mogyoró, 7 , 5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tej, 2 tk rumaroma, 12, 5 dkg túró, 10 dkg mazsola + 10 dkg kandírozott narancshéj, 1 narancs reszelt héja
Díszítés : 6 dkg olvasztott vaj, 5 dkg porcukor + 2 tk mézeskalács fűszer

- Melegítsük elő a sütőt 180°C - ra .
- A mazsolát áztassuk be a meleg, rumos tejbe.
- Majd az összes hozzávalóval együtt, gyúrjuk össze.
- Formáljunk, kb 25 g - os golyókat és helyezzük sütőpapíros tepsibe.
- Süssük 15 - 20 percig.
- Ha megsült, rakjuk rácsra, majd melegen kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a mézeskalácsos cukor felével.
- Ha kihűltek a golyócskák, szórjuk meg a maradék fűszeres cukorral.





2013. december 21., szombat

~ MAKADÁMDIÓS - CSOKIS PITE ~





 Ez az Ausztráliából származó, török mogyoróhoz hasonló ízű dió, igazi ínyenc. Nemrég vettem a Lidl - ben, ami ráadásul meg is van pörkölve és speciális törő is van hozzá.
Egyszerű pitét készítettem, a töltelékbe természetesen a férj, megpucolta a makadámadiót, a kakaó, a rum és a narancs pedig még jobban kiemelte az ízét.

 » HOZZÁVALÓK « 
Tészta : - 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, pár kanál hideg víz

Töltelék : - 20 dkg makadámdió, 10 dkg cukor, 1 ek holland, kakaópor, 1 ek vaníliaaroma, 1 dl tejszín, 1 / 2 cs sütőpor, 6 dkg liszt, 1 narancs reszelt héja, 1 dl rum, 2 db tojás + 1 fehérje
- 4 ek narancslekvár
Díszítés : - 1 tábla étcsokoládé, 1 ek étolaj, durvára vágott makadámdió

- A tészta hozzávalóit annyi hideg vízzel összegyúrjuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
- Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe.
- A töltelékhez, válasszuk szét a tojásokat, a sárgákat keverjük habosra a cukorral.
- A száraz hozzávalókat vegyítsük el egymással és keverjük a cukros tojáshoz.
- Öntsük hozzá a tejszínt és a rumot, majd reszeljük bele a narancshéjat is.
- Jól keverjük össze.
- A fehérjéket verjük habbá és lazítsuk a vele a diós masszát.
- A piteformát ( 26 cm ) vajazzuk, lisztezzük ki és béleljük ki a tésztával.
- Villával szurkáljuk meg és kenjük meg lekvárral.
- Simítsuk bele a diós masszát és előmelegített 170 fokon, süssük kb 45 percig.
- Ha megsült, a formában hagyjuk hűlni, majd borítsuk rácsra és hűtsük ki teljesen.
- A tetejét vonjuk be olvasztott csokoládéval és díszítsük durvára vágott dióval.




2013. december 20., péntek

~ MARCIPÁNOS LINZERVIRÁG ~




A linzer nagyon fonom aprósüti. - én vegyesen használok hozzá vajat és zsírt is, ezáltal még porhanyósabb lesz a tészta.
Marcipánnal ragasztottam össze, amiből már nálam nincs hiány. Recept itt :
Díszítésként pedig szórjunk rá dekor cukorgyöngyöket, amitől még szebb és ünnepélyesebb lesz.

» HOZZÁVALÓK «
- 30 dkg liszt
- 10 dkg zsír + 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
- csipetnyi só
- marcipánmassza - itt : Hamis marcipán
- dekorcukor

- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hűtőbe tesszük kb 1 órára.
- Lisztes felületen kb 3 mm - es vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 °C - ra előmelegített sütőben világosra sütjük ( kb 10 perc ).
- A még meleg linzereket, óvatosan ragasszuk össze a marcipán masszával.
- Egy ecsetet nedvesítsünk be vízzel, kenjük meg a virágok közepét és szórjuk meg  cukorkákkal.



Ötlet : innen

~ CITRUSOS GYÜMÖLCSKENYÉR ~




 Karácsonykor előszeretettel kerülnek a süteményekbe, kandírozott ill. aszalt gyümölcsök, de még magában is kiváló csemegék - én legalábbis nagyon szeretem.
Olaszo. ból hoztam is többfélét.
A sütemény íze is máshogy alakul, attól függően, hogy milyen aszalékot, ill. kandírozott gyümölcsöt teszünk bele.
Ebbe a gyümölcskenyérbe többféle is került, a tetejét pedig ahogy a stollennél szokás, megkentem olvasztott vajjal és megszórtam porcukorral, amitől még finomabb és lágyabb ízt kapott.
Gyorsan elkészülünk vele, nagyon finom sütemény, tele sok - sok finomsággal.

» HOZZÁVALÓK «
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 1 tk sütőpor
- 25 dkg liszt
- 20 dkg kandírozott és aszalt gyümölcs ( nálam : kandírozott narancshéj, - ananász, - pomelo, mazsola, aszalt áfonya és goji bogyó )
- 30 ml rum
- 2 narancs leve ( kb 1 dl )
- 1 narancs reszelt héja
Díszítés : - 5 dkg olvasztott vaj, porcukor

- Az őzgerincformát  ( 1, 2 l ) vajazzuk ki és hintsük meg liszttel.
- A sütőt melegítsük elő 170 °C - ra.
- A tojást keverjük habosra a cukorral és a vajjal.
- Adjuk hozzá a sütőporos lisztet, a gyümölcsöket, a narancs reszelt héját.
- Lazítsuk a rumos narancslével.
- Simítsuk a formába és süssük kb 40 percig ( Tűpróba ).
- A formában hagyjuk kb 10 percig hűlni, majd borítsuk rácsra, kenjük le a tetejét olvasztott vajjal és szórjuk meg a porcukorral.
- Ha teljesen kihűlt szórjunk még rá porcukrot.





Ötlet:  innen

2013. december 19., csütörtök

~ HAMIS MARCIPÁN ~




Valami marcipánosra vágysz, de nincs kamrában, vagy túl drágának találod - akkor itt a megoldás.
Készítsd el házilag , ízben és állagban nagyon - de nagyon hasonlít, az eredeti marcipán masszára és könnyű vele dolgozni. Ennek a tortának a díszei már ebből készültek : http://www.juditkakonyhaja.blogspot.hu/2013/12/narancsszirupos-kokusztorta.html


» HOZZÁVALÓK «
- 1 dl tej
- 35 dkg cukor
- 20 dkg rétesliszt
- 12, 5 dkg vaj
- 1 ek színtelen mandulaaroma
Gyúráshoz : 1 - 2 ek étk. keményítő + 1 - 2 ek átszitált porcukor

- A tejben keverjük el a cukrot, majd kis lángon gyöngyöztessük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
- Kisebb adagokban szórjuk hozzá a lisztet, habverővel keverjük simára, majd főzzük pár percig sűrű, krémes állagúra.
- Vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat, az aromát és teljesen hűtsük ki.
- Gyúrjuk jól át a keményítős porcukorral.
- Azonnal használhatjuk vagy, csomagoljuk folcpackba és felhasználásig tartsuk hűtőben.
 Forrás : itt


2013. december 18., szerda

~ MOGYORÓS -CSOKIS , KEKSZKOCKA ~







  Ha valaki nem akar annyit a sütéssel bajlódni, akkor íme egy nagyon egyszerű, sütés nélküli süti. Az alapot, a jól ismert sport szelet adja.
Hamar kész van, elronthatatlan, finom, mogyorós - kakaós és rumos. Díszíthetjük dekorcukorkákkal, esetleg egész mogyorószemekkel.
Sok sikert hozzá !

» HOZZÁVALÓK «
Csokis rész : - 30  dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 3 dkg kakaópor, 18 dkg olvasztott vaj, fél dl rum, 
Mogyorós rész : - 15 dkg darált keksz, 12 dkg őrölt mogyoró, 15 dkg olvasztott vaj, 
Csokimáz : - 10 dkg étcsoki, 1 ek étolaj

- A csokis részhez keverjük morzsalékosra a hozzávalókat , ( ha száraz lenne, öntsünk kevés tejet hozzá ).
- Egy kb 20 X 30 - as tepsit béleljünk ki sütőpapírral, úgy, hogy túllógjon a vége és egyenletesen, jól nyomkodjuk bele a kakaós masszát.
- A mogyorós részhez is keverjük össze a hozzávalókat, majd nyomkodjuk a kakaós masszára.
- Tegyük hűtőbe kb 2 órára , majd a papír két végénél fogva, emeljük ki a tepsiből és tegyük tálcára.
- Vonjuk be olvasztott csokoládéval, díszítsük tetszés szerint és vágjuk kb 5 X 5 - ös kockákra.








2013. december 17., kedd

~ CSÍKOS KEKSZRUDACSKÁK ~






» HOZZÁVALÓK «
Sárga rész : - 20 dkg liszt, 12, 5 dkg  dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tk vaníliaaroma, fél narancs reszelt héja, 1 tojás 
Kakaós rész : - 20 dkg liszt, 12, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 ek kakaópor, 1 ek rum, vagy 1 tk rumaroma, fél narancs reszelt héja, 1 tojás
Kenéshez : - tojásfehérje
Bevonáshoz : 1 tábla tejcsokoládé + 1 ek étolaj

- Mindkét részhez összegyúrjuk a hozzávalókat, majd folpackba csomagolva, tegyük hűtőbe legalább egy órára.
- Lisztes felületen, nyújtsuk ki mindkét tésztát kb 25 X 35 cm - es nagyságúra.
- Kenjük meg a sárga tésztát a tojásfehérjével és helyezzük rá a kakaósat.
- Vágjuk ketté, majd az egyik részt ismét kenjük meg tojásfehérjével és helyezzük rá a másik felet.
- Fektessük sütőpapírra, egyengessük el és tegyük félórára a mélyhűtőbe.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük a tésztát kb 25 percig.
- Még melegen vágjuk kisebb, kb 2 X 8 cm - es rudakra.
- Ha kihűltek a kekszek, mártsuk mindkét végét az olvasztott csokoládéba.
- Zsírpapírra téve, hagyjuk dermedni.







2013. december 16., hétfő

~ NARANCSSZIRUPOS KÓKUSZTORTA ~






 Ezt a süteményt azoknak ajánlom, aki nincs oda a vajas, tejszínhabos sütikért, de mégis vágyik valami citrusosra, kókuszosra. Nos ez a süti, ráadásul liszt nélkül készül, lágy és könnyed tésztájú, a szirup pedig csak a hab a tortán.
Persze duplázzuk, meg az adagokat, ha pl nagyobb formában , vagy esetleg tepsiben sütnénk.
A marcipánból kiszúrt kis csillagok és hópihék pedig még ünnepélyesebbé varázsolják.


» HOZZÁVALÓK «
18 cm - es formához
 Tészta : - 4 dl kókusztej, 10 dkg búzadara, 5 dkg kókuszreszelék, 2 db tojás, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 1 narancs reszelt héja
Szirup : - 10 dkg cukor, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 dl narancslikőr

- A kókusztejben főzzük meg a darát, majd a tűzről levéve keverjük bele a cukrot és a kókuszreszeléket.
- Ha eléggé lehűlt, adjuk hozzá a tojásokat és robotgéppel keverjük egyneművé.
- A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, simítsuk bele a masszát és előmelegített, 180 fokon süssük kb 40 percig. ( Tűpróba )
- A sütés vége felé készítsük el a szirupot : az összes hozzávalót keverjük össze és főzzük szirupos állagúvá.
- A sütőből kivett tortát, villával sűrűn szurkáljuk meg és locsolgassuk meg az összes sziruppal.
- Díszítsük tetszés szerint.



2013. december 15., vasárnap

~ VANÍLIÁS KIFLI ~





~ HOZZÁVALÓK ~ 35 db - hoz
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor + 1 tk vaníliaaroma
- fél citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
- 1 tábla fehér csokoládé + 1 tk étolaj

- A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és becsomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára .
- A formákat olvasztott vajjal kikenjük és belenyomkodjuk a tésztát, ha nincs formánk,

kb 15 g - os adagokat hengerré formálunk és kifli alakúra igazítjuk.
- Előmelegített 180 fokon kb 8 - 10 percig sütjük.
- Ha kihűltek a kiflik, mindkét végüket megmártjuk az olvasztott csokiban.
- Sütőpapírra rakosgatjuk és hagyjuk megdermedni rajta a csokoládét.