Főoldal

2014. december 21., vasárnap

~ PUNCSROLÁD ~




 A puncskocka az egyik nagy kedvencem - most tekercs formában és lágy puncsos krémmel a tetején. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a piskóta iszonyatosan megnő mindig, sütőport soha nem tettem hozzá és a tojásokat sem választom soha szét, mint azt sok helyen írják és képtelen vagyok elrontani. Csak azért írom mert sokan panaszkodnak, hogy nem szeretnek piskótát sütni, mert  nem sikerül : vagy összeesik vagy nem emelkedik fel, vagy pedig nyers marad -  pedig még méregetni sem kell a hozzávalókat. A titok az átszitált liszt, hogy még lazább legyen és a forró sütő. Ha tekercsként készítjük, egy kanállal kevesebb cukrot tegyünk a tojáshoz, akkor nem fog törni a feltekeréskor - ezt egy cukrász ismerősömtől tudom. Az olaj meg azért kell bele, hogy ne legyen olyan száraz és fojtós.
Sok sikert hozzá !

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Piskótához :
- 6 db tojás, 5 ek cukor, 6 ek liszt, 1 ek étolaj
Töltelékhez :
- 20 dkg babapiskóta
- 3 dl víz
- 15 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 narancs leve
- 1 dl málnaszörp
- 1 - 2 ek kakaópor
- 3 ek baracklekvár
- rum
Krémhez :
- 3 dl tej, 1 cs puncs ízű pudingpor, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 ek málnaszörp

  1. A sütőt 220 °C - ra előmelegítjük, a gáztepsi széleit kivajazzuk, lisztezzük, aljába zsírpapírt vágunk.
  2. A tojást fehéredésig keverjük a cukorral, (ez egy kis időt igénybe vesz, hiszen sok a tojás ) majd hozzákeverjük az olajat és óvatosan beleforgatjuk az átszitált lisztet. Betoljuk a forró sütőbe ( de nem nyitogatjuk ) és szép halványra megsütjük. Ha megsült, lisztezett konyharuhára borítjuk és a konyharuhával együtt feltekerve hagyjuk kihűlni.
  3. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk a narancs levét és a málnaszörpöt.
  4. Egy tálba apróra tördeljük a piskótát, rálocsoljuk a cukros szirupot és jól átforgatjuk, hogy mindenhol jól beszívódjon. Hozzá keverjük a kakaóport a barack lekvárt és a rumban ázott mazsolát. Így hagyjuk állni legalább félóráig.
  5. A piskótát kitekerjük, megkenjük 3 - 4 ek baracklekvárral, majd egyenletesen elterítjük rajta a puncsos keveréket. Óvatosan visszatekerjük, sütőpapírba becsomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. A tetejére elkészítjük a pudingot, még melegen hozzákeverjük a málnaszörpöt és hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadva a pudingot sima krémmé keverjük.
  7. A piskótát a krémmel bekenjük és marcipánnal díszítjük.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jol néz ki, nagy kedvenc a puncsos süti meg a rólàd

    VálaszTörlés
  2. Ez valami gyönyörűen néz ki! Nyuszifül is imádná, mert ő is nagy puncskocka rajongó! :)

    VálaszTörlés
  3. Nahát, a puncsot még sosem jutott eszembe feltekerni, csodás! Legyen áldott, békés ünnepetek! :-)

    VálaszTörlés
  4. Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki. 😊 😊 😊

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép ,holnap megsütöm,biztos hogy finom,nálunk is nagy kedvenc a puncsos süti,köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  7. Isteni lett, az első piskótám és tökéletes köszönöm

    VálaszTörlés