,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. január 31., péntek

~ CUKKINIS - SONKÁS PENNE , SAJTTAL ~





» HOZZÁVALÓK « 
- 2 közepes cukkini, 20 dkg sonka, 25 dkg penne, 1 - 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt sajt, parmezán, só, bors, olívaolaj, pár zellerlevél

- A tésztát enyhén sós vízben főzzük meg.
- A sütőt melegítsük elő 200 °C - ra.
 A cukkinit karikázzuk fel, grill vagy teflon serpenyőbe szórjunk sót és helyezzük rá a cukkinit, pirítsuk mindkét oldalát meg. 
- Egy nagyobb serpenyőbe hevítsünk fel 2 ek olívaolajat, dobjuk bele az összelapított fokhagyma gerezdet és pirítsuk aranysárgára.
- A sonkát tépjük kisebb darabokra és pirítsuk át a fokhagymás olajon.
- Adjuk hozzá a cukkinit is, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A tésztát szűrjük át, forgassuk össze a sonkás cukkinivel és a kockára vágott füstölt sajttal. 
- Ha a serpenyő nyele bírja a sütőt, akkor azt, ha nem akkor rakjuk át a tésztát egy hőálló tálba és tegyük a sütőbe kb 15 percre.
- Tálaláskor szórjuk meg zellerlevéllel és parmezán forgáccsal.



2014. január 30., csütörtök

~ CSOKIS - TÚRÓS CROSTATA ~





 Egy olyan receptet hozok, amit egy olasz újságban találtam még az ősszel, amikor kint voltam. Az olasz mivoltát tulajdonképpen a ricotta adja, mert az eredetiben ez a töltelék, ugyanis sokkal krémesebb és lágyabb az egész pite tőle.
Az eredeti cím is erre utal a fordítás alapján : ~ Lágy, csokoládés - ricotta torta ~
De túróval is nagyon finom, úgyhogy ricottával  avagy túróval mindenképp készítsétek el. Mutatós, finom, csokoládés . . .  és nagyon egyszerűen elkészíthető. - a ricottás pedig még várat magára, de nem sokáig :) -

» HOZZÁVALÓK «
 Tészta : - 30 dkg liszt, 18 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dkg kakaópor, 2 tojássárga, csipet só, 1 - 2 ek hideg víz
Töltelék : - 50 dkg túró vagy ricotta, 15 dkg cukor, 1 tojássárga, 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg olvasztott vaj, 2 ek rum, 1 tk vaníliaaroma, 1 narancs reszelt héja

- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A töltelékhez, gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, a túrót kikeverjük a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk az olvadt csokoládét is.
- A tészta 2 / 3 - ad részével kibélelünk egy piteformát és az alját villával megszurkáljuk.
- Simítsuk rá a csokis túrót, a megmaradt tésztából pedig rácsozzuk be a pitét.
- Előmelegített 180 °C - on, kb 35 percig süssük.
- Kihűtjük és porcukorral megszórva kínáljuk.


2014. január 29., szerda

~ KÁVÉS HABCSÓK ~





» HOZZÁVALÓK «
- 2 tojásfehérje, 10 dkg kristálycukor, csipet só, 1 kk instant kávé
-  fél tábla étcsokoládé a ragasztáshoz

- A fehérjéket  a sóval verjük fel félig, majd apránként szórjuk hozzá a kristálycukrot.
- Verjük fényesre, végül adjuk hozzá a kávéport is.
- Kanalazzuk a masszát csillagcsöves nyomózsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe, nyomjunk kis halmokat.
- Szárítsuk előmelegített, 100 °C - os sütőbe kb félóráig.
- Hagyjuk a sütőben kihűlni.
- Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, mártsuk bele a habcsókok alját és ragasszunk össze, egyet - egyet egymással.






2014. január 28., kedd

~ CUKKINIS FÁNK ~





 Apró cukkinis falatkák, frissen, vajjal megkenve . . .  hmmm de finom.
Azonban olyan ételekhez is kitűnő választás, amihez kenyeret eszünk ( leveses, főzelék, stb ).
A tészta, sima pizza alaptészta, amibe cukkinit gyúrtam és olajban kisütöttem. Az eredmény pedig egy kívül ropogós, belül pedig puha, szaftos pizzafánk.

 » HOZZÁVALÓK «
- 50 dkg liszt
- 1 / 2 cs élesztő
- 1 mk cukor
- 3 ek olívaolaj
- 10 g só
- kb 30 dkg cukkini
- meleg víz
- olaj a sütéshez

- A cukkinit reszeljük le és sózzuk be, hogy levet eresszen.
- Egy kis tálkába keverjük össze az élesztőt, a cukrot, 2  ek lisztet és 1 , 5 dl langyos vizet, majd hagyjuk a duplájára kelni.
- A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a megkelt kovászt, sót, az olívaolajat és az alaposan kinyomkodott cukkinit.
- Keverjük jól össze és adagoljunk annyi langyos vizet hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
- Alaposan gyúrjuk át, majd meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni.
- Ha megkelt, borítsuk a tésztát lisztes felületre, gyúrjuk át és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.
- Szabjunk belőle kb 5 X 5 cm -es négyzeteket, vagy ami tetszik.
- Hagyjuk félóráig kelni, majd bő forró olajban süssük a fánkokat aranysárgára .








2014. január 27., hétfő

~ BURGONYAPUDING, FOKHAGYMÁS GOMBARAGUVAL ~




     
Nem gondoltam volna, hogy ez a burgonyapüré ilyen finom tud lenni, lágy, könnyed és ezzel az egyszerű gombaraguval igazán jó párost alkot. 


» HOZZÁVALÓK «
Burgonyapuding : ( 8 db )
- 40 dkg burgonya
- 2 db tojás
- 5 dkg füstölt sajt
- 80 ml tej
- 1 ek vaj
- só, bors
- vaj, zsemlemorzsa a formához
Gombaragu :
- 50 dkg csiperke
- 1 fej fokhagyma
- olívaolaj
- petrezselyemzöld
- só, bors

- A sütőt melegítsük elő, 180 °C - ra, a muffinformát alaposan vajazzuk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával.
- A burgonyát enyhén sós vízben főzzük meg, majd krumplinyomóval törjük át.
- A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, adjuk hozzá a pürét és keverjük hozzá a tejet.
- Sózzuk, borsozzuk és főzzük pár percig.
- Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a sajtot és a tojások sárgáját.
- A fehérjét verjük habbá és óvatosan forgassuk a pürébe.
- Kanalazzuk a formába és süssük kb 40 percig.

- A raguhoz szeleteljük fel a gombát, a fokhagymát pucoljuk meg és lapítsuk szét.
- Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, pirítsuk aranysárgára benne a fokhagymát és dobjuk rá a gombát.
- Pároljuk puhára, közben ízesítsük, végül szórjuk meg jó nagy csokor aprított petrezselyemmel.


2014. január 26., vasárnap

~ KRUMPLIS FÁNK ~





 Ez a tradicionális nápolyi fánk nekem még jobban ízlik, mint a nálunk ismert szalagos változat. 
Igaz egy kicsit időigényes, de olyan kis édes falatok, hogy az ember képes belőle több darabot is megenni egyszerre - főleg ha még, házi baracklekvárt is kínálunk mellé.

Ötlet : innen

» HOZZÁVALÓK « 
- 45 dkg liszt
- 25 dkg főtt burgonya
- 1 / 2 cs  friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 citrom  + 1 narancs reszelt héja
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dl langyos tej

- A  krumplit még melegen törjük át és hagyjuk kihűlni.
- Morzsoljuk a tejbe az élesztőt és keverjük simára.
- Az összes hozzávalót keverjük össze és gyúrjunk alaposan tésztát belőle.
- Meleg helyen kelesszük a duplájára.
- Ha megkelt, sodorjunk a tésztából ujjnyi vastag és kb 15 cm - es rudakat, majd zárjuk karika, vagy csepp alakra.
- Hagyjuk pihenni még félóráig és bő, forró olajban süssük mindkét oldalukat aranybarnára.
- Fahéjas vagy sima porcukorral megszórva kínáljuk.



2014. január 25., szombat

~ ROZMARINGOS CSOKOLÁDÉSZELET ~










   Most már aztán hó és hó a javából. Beköszöntött a tél és milyen jól esik, egy szelet sütivel kávézni s nézni a hóesést az ablakból. Persze majd a hólapátolás nem lesz ilyen kellemes elfoglaltság . . . 
Szerintem a rozmaringot nem kell bemutatni, azon kívül, hogy remek ízesítő, kiváló a gyógyhatása is. A mediterrán konyha jellegzetes fűszere.
Ez a torta egy egyszerű kevert sütemény, rozmaringos olívaolajjal készítve. Igazából nagyon kellemes olaszos ízvilág.

» HOZZÁVALÓK «
- 2 db tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 18 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tábla étcsokoládé
- 1 narancs reszelt héja
- 1 dl olívaolaj
- 1, 5 dl tej
- csipet só


- Egy kisebb serpenyőben, hevítsük fel az olajat  és pirítsuk meg a friss rozmaring levélkéket, majd szűrjük át. 
- A sütőt melegítsük elő 180 °C - ra, a torta forma ( 22 cm ) alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát vajazzuk és lisztezzük ki.
- A tojást keverjük fehéredésig a cukorral.
- A csokoládé felét olvasszuk meg, a másik felét vágjuk apróra.
- A lisztet vegyítsük össze a sütőporral, majd minden hozzávalót keverjük egynemű masszává.
- Simítsuk a formába és süssük kb 35 - 40 percig.


Ihlet : innen



2014. január 22., szerda

~ NÁPOLYI BABÁ ~




 Egy olasz, nápolyi édességet sütöttem :  a babát - amelyet rumos, citromos szirupba áztatnak, de tejszínhabbal, fagyival és gyümölccsel is fogyasztják. Olyan ez, mint nálunk a fánk, a tésztája nagyon hasonló, de sokkal lazább és könnyed, ráadásul nem kell olajban sütni. Van ehhez kimondottan ,, rum baba ” sütőforma, de nekem sajnos még nincs, ezért muffin formában készültek ezek az apró édes babák.

Ötlet  : innen

» HOZZÁVALÓK « ( 12 db - hoz )
- 25 dkg liszt
- fél cs friss élesztő
- 8 dkg porcukor
- 3 tojás
- 8 dkg  olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 3 dl tej
Szirup : - 25 dkg kristálycukor, 6 dl víz, 1 dl rum, 1 citrom leve

-  Egy nagyobb tálba öntsünk kb 1 , 5 dl langyos tejet, tegyünk hozzá 1 tk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjünk hozzá 8 dkg lisztet.
- Takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni.
- Adjuk hozzá a többi hozzávalót és fakanállal jól keverjük ki.
- Meleg helyen kelesszük, úgy 2 órán keresztül.
- A muffintepsit vagy formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd kanállal a forma feléig szaggassuk bele a masszát.
- Kelesszük addig, amíg a sütőt bemelegítjük 180 °C- ra.
- 15 - 20 perc alatt süssük készre a babákat.
- A sziruphoz főzzük össze a hozzávalókat, majd a még jó meleg szirupba, mártsuk bele a babákat és tegyük rácsra hűlni.






2014. január 21., kedd

~ BAKONYI KARFIOL ~





  Hát nem is tudom . . .  annyira egyszerű recept. 
Sok zöldségből nagyszerű ételt lehet kihozni, mint pl. ez a karfiolos gombapörkölt  - na és egy kis tejföllel besűrítve, igencsak gazdag ragut készíthetünk.
Gyorsan kész van, főleg ha konzerv gombával készítjük, mert egyszerre elkészül szinte minden.
Amíg fő a karfiol, a gombás pörkölt is megsül és a tészta is kifő.

» HOZZÁVALÓK « 
- egy kisebb karfiol
- fél kg gomba
- 1 vöröshagyma
- 1 tv paprika
- 2 ek paradicsompüré
- 2  - 2, 5 dl tejföl
- 1 ek liszt
- pirospaprika, só, bors, 
- magyaros fűszerkeverék
- petrezselyem

- A karfiolt szedjük rózsáira és főzzük kb 8 - 10 percig, húsleves kockás vízben.
- A hagymát vágjuk apróra, kevés olajon pirítsuk üvegesre, szórjuk rá a pirospaprikát, és engedjük fel vízzel.
- Dobjuk hozzá a szeletelt gombát ( nálam konzerv ), a feldarabolt paprikát és főzzük puhára, közben ízesítsük.
- A tejfölt keverjük simára a liszttel és sűrítsük be a gombapörköltet.
- Adjuk hozzá a lecsöpögtetett karfiolrózsákat és lassú tűzön forraljuk jól össze.
- Végül szórjuk bele a petrezselymet.
- Galuskával vagy főtt tésztával kínáljuk.


2014. január 20., hétfő

~ PARADICSOMPÜRÉS CSOKIS KUGLÓF ~







 Sütöttem már többféle süteményt, aminek a tésztájába kerültek zöldségek, úgymint cukkini, répa, cékla, burgonya - de paradicsom még nem.
Ezt az egyszerű csokis kuglófot gazdagítottam paradicsompürével és már a nyers tészta is, igencsak pikáns ízű volt. 
Sütés után pedig egy laza és könnyed tésztát kapunk, a paradicsom pedig utóízként jön elő, persze az ízvilága függ a püré minőségétől.

Ötlet : innen - egy kicsit módosítva.

 » HOZZÁVALÓK «
-  4 tojás, 15 dkg cukor, 13 dkg liszt, 10 dkg olvasztott étcsokoládé, 2 dkg keserű kakaópor, 1 zacskó sütőpor, 80 ml olivaolaj, 1 dl paradicsompüré, 1 / 2 tk fahéj, csipet só

 - A sütőt melegítsük elő 170 °C - ra.
- A kuglófformát ( 1, 2 l - es )  vajazzuk és lisztezzük ki.
- A tojást keverjük fehéredésig a cukorral, majd szitáljuk hozzá a lisztes kakaót, a sütőport és az őrölt fahéjat.
- Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét és az olivaolajat.
- Végül keverjük a masszához a paradicsompürét is.
- Öntsük a formába és süssük kb 40 - 45 percig. ( Végezzünk tűpróbát )
- Ha megsült, hagyjuk még a formában legalább 10 percig, majd borítsuk rácsra.
- Ha kihűlt, csurgassunk a tetejére cukormázat.





2014. január 18., szombat

~ CITROMOS , RICOTTÁS TARTELETTE ~




» HOZZÁVALÓK «
Tészta : - 25 dkg liszt, 14 dkg hideg vaj, 2 ek porcukor, 1 tojás, csipet só
Töltelék : - 25 dkg ricotta, 15 dkg mascarpone, 1 citrom reszelt héja, fél dl limonchello, 1 tk vanília aroma, porcukor - tetszés szerint
Díszítés : - 10 dkg cukor, 1, 5 dl víz, fél dl likőr, citromszeletek

- A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük legalább félóráig.
- A formákat ecset segítségével, olvasztott vajjal kikenjük.
- Ha a tészta kellően lehűlt 10 felé osztjuk és akkorára nyújtjuk, hogy kitöltse a formát, majd  kibéleljük a kis tartelette formákat.
- 180 fokon,vakon sütjük kb 20 - 25 percig. ( a sütőpapírt helyezünk a tésztára és pitesúlyt vagy csak egyszerűen szárazbabot szórunk bele, annyit hogy kitöltse a formát. )
- Ha megsültek, rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
- A töltelék hozzávalóit krémesre keverjük és megtöltjük a kis pitéket.
- Egy nagyobb citromot felszeletelünk és a szeleteket félbe vágjuk.
- A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vizet, a likőrt és sziruposra forraljuk, beledobjuk a citromszeleteket és még pár percig rotyogtatjuk.
- Hűtsük ki és díszítsük vele  a pitéket.



2014. január 16., csütörtök

~ TIGRIS ZSEMLE ~




» HOZZÁVALÓK «
- 45 dkg liszt
- 1 / 2 cs szárított élesztő
- 1 tk cukor
- fél ek só
- 3 dkg olvasztott vaj
- pici citromlé
Máz : 
- 1 kk cukor
- 1 / 2 kk só
- 1 ek olaj
- 1 / 2 cs szárított élesztő
- 5 dkg kukoricaliszt
- 60 ml meleg víz


- A tésztához bedagasztjuk a hozzávalókat és a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztes felületen gyúrjuk át és osszuk 7 vagy 8 részre - attól függően milyen zsömléket akarunk.
( nálam 10 dkg  ).
- Gömbölyítsük és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Takarjuk le és hagyjuk még félóráig kelni.
- A mázhoz keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk 15 percig pihenni.
- Ecsettel alaposan  kenjük be a bucikat mindenhol és hagyjuk száradni, amíg bemelegítjük a sütőt 220 °C - ra.
- Tegyünk a sütő aljába egy vízzel teli kis edényt és süssük a zsömléket úgy 15 - 20 percig.





2014. január 15., szerda

~ ROZMARINGOS BURGONYA , SÜTŐTŐTÖKKEL és KOLBÁSSZAL ~





  Egy kis színt hozok ezzel az étellel ebbe a borongós, esős időbe. Igazi téli ételnek számít és igencsak laktatós - habár a tél, még csak meg se mutatja magát.  Aki szereti a csípősebbet az bátran tegyen hozzá csípős kolbászt és csilipelyhet is.
Fűszerezése nagyon csekély, igazából csak a rozmaringot igényli, mert a kolbászból kisül a zsír, ami remekül ízesíti az ételt.

Forrás : Vidék Íze 
» HOZZÁVALÓK «
- 60 - 70 dkg burgonya
- fél kg pucolt sütőtök
- 25 dkg szárazkolbász
- 1 tk rozmaring
- só, bors, csilipehely - ízlés szerint
- 1, 5 dl tejszín
- 1, 5 tejföl
- 10 dkg sajt

- A burgonyát pucoljuk meg és uborkagyalun szeleteljük fel.
- A tökhúst vágjuk kisebb kockákra, a kolbászt pedig karikára, majd rakjuk mindent egy nagyobb tálba.
- Szórjuk rá a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, reszeljük rá a sajtot és jól forgassuk össze.
- Vajazzunk ki egy hőálló tálat, oszlassuk el benne a keveréket és szórjuk meg - szükség szerint csilipehellyel ( elhagyható ).
- A tetejét locsoljuk meg a tejszínnel elkevert tejföllel.
- Előmelegített 180 °C - on süssük kb 1 óráig.