,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. október 30., csütörtök

~ RÉTEGES KAKAÓS CSIGA ~





 Sokféleképpen készíthetünk kakaós csigát, íme egy recept a sok közül.
A rétegek szépen elkülönülnek, ezáltal nagyon mutatós. Kicsit több a munka vele, de megéri mindenképp a fáradságot, mert puha és foszlós tésztát kapunk. 
Az élesztőt csak cukorral keverem el és hihetetlen, de teljesen folyékony állagot kapunk.


 Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 50 dkg liszt
- 2 , 5 dkg friss élesztő
- 4 ek porcukor
- 0, 5 dl olaj
- 1 kis poharas joghurt
- 1 kk só
- 2 db tojássárgája
- kb 1, 5 - 2 dl tej
Kenéshez : - 18 dkg lágy ( szoba hőmérsékletű ) vaj
Töltelék : - 2 ek kakaópor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 - 5 ek cukor

  1. Az élesztőt és az 1 ek cukrot keverjük össze . ( folyós állagot kapunk )
  2. Az olajat, joghurtot és a tojások sárgáját keverjük össze, a lisztet szitáljuk össze a maradék cukorral és a sóval. 
  3. A liszt közepébe öntsük bele a folyékony élesztőt és a joghurtos keveréket, majd adagoljuk hozzá a langyos tejet. Dagasszunk hólyagos tésztát és osszuk 6 gombócra.
  4. A vajat robotgéppel habosítsuk ki és ezt is osszuk majd 6 adagra.
  5. Lisztezett felületen nyújtsuk ki az első gombócot kb 35 x 40 cm - es nagyságra és helyezzük egy nagyobb, lisztezett tálcára ( hogy a többi tésztát nyugodtan tudjuk nyújtani a deszkán ) és kenjük meg vajjal, erre ismét tészta kerül és megint a vaj. Folytassuk a rétegezést amíg el nem fogy a tészta. ( ekkor átboríthatjuk a deszkára is ). Az utolsó réteg tésztát, már olvasztott vajjal kenjük le, erre szórjuk rá a cukros kakaót, majd tekerjük fel, mint a bejglit.
  6. Vágjunk a rúdból ujjnyi szeleteket, fektessük sütőpapíros tepsibe és pihentessük addig amíg a sütő bemelegítjük 180 °C - ra.
  7. Süssük a csigákat szép pirosra.

2014. október 29., szerda

~ SŰRÍTETT TEJES PISKÓTA ~




 Ízre nagyon hasonlít a mézeskalácsra vagy a puszedlire, mégis más. Igazából nem is tudom leírni ezt az ízvilágot. Nagyon gyorsan összedobható, még tojás sem kell hozzá, a sűrített tejet pedig mi magunk is elkészíthetjük - és ha egyszer így elkészítjük, többé nem is fogunk boltit venni, az tuti -
Én csak 18 cm - es formában sütöttem és porcukorral szórtam, de ha többre vágyunk süthetünk nagyobb adagot és akár meg is tölthetjük kedvenc krémünkkel.


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
- 15 dkg liszt
- 5 dkg étk. keményítő
- 5 dkg porcukor
- 1 / 2 tasak sütőpor
-  kb 2 dl sűrített tej ( cukrozott )
- csipetnyi só
- 1 cs vaníliás cukor
Sűrített tej : - 0, 5 l tej, ( 3 , 5 % - os  vagy házi ) 30 dkg porcukor, 2 dkg vaj
- a hozzávalókat öntsük teflon vagy vastagabb falú edénybe és lassú tűzön kevergessük addig amíg  el nem olvad a cukor, ezután hagyjuk felforrni és kb 15 percig, állandó keverés mellett hagyjuk forrni.

Piskóta : 

  1. Egy 18  vagy 20 cm - es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki. A sütőt melegítsük elő 180  °C - ra.
  2. Szitáljuk össze a száraz hozzávalókat, adjuk hozz a sűrített tejet ( lehet hogy, kevés még kell hozzá a  megadott mennyiségen kívül )
  3. Jól keverjük össze és a masszát simítsuk a formába.
  4. Süssük kb 40 percig ( Tűpróba ) - Ha nagyon sülne a teteje, fedjük be alufóliával.


2014. október 27., hétfő

~ CSIRKE STEAK, PIRÍTOTT SÜTŐTÖK KOCKÁKKAL ~



Gyors vacsora és ismét sütőtök, valahogy nem tudok betelni vele és annyiféle elkészítési módja van, 
Ennél a receptnél a sütőtök hosszúkás részét kockáztam fel és azt pirítottam, a zsályával remek páros.
A hús pedig a sok fűszertől mediterrán ízt kapott. 
Mindenképp érdemes a töknek ezt a fajta elkészítési  módját is kipróbálni, vághatjuk akár hasábokra is, hamar kész van és a fűszerezzük bátran.


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
- egész csirkemell
- 1 - 1 tk szárított kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, oregánó, petrezselyem, pirospaprika
- 1- 2 gerezd fokhagyma
- 0, 5 dl olívaolaj
- fél citrom leve
- só, bors
- rózsabors
- 1 kg pucolt sütőtök 
- 2- 3 zsályalevél


  1. A fűszereket és a zúzott fokhagymát keverjük össze az olívaolajjal és a citrom levével.
  2. A csirkemellet vágjuk 4 szeletre, sózzuk borsozzuk és felhevített kevés olajon süssünk kérget rá, majd kenjük be alaposan a fűszerkeverékkel és tegyük sütőzacskóba . Süssük  180 °C - on kb 30  percig. Ezután vegyük ki a húst a zacskóból, locsoljuk meg a szaftjával, tekerjünk rá rózsaborsot és helyezzük vissza a sütőbe még 15  percre. 
  3. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk bele a zsályalevelet és pár percig pirítsuk, ezután szórjuk hozzá a sütőtök kockákat és a serpenyőt rázogatva pirítsuk puhára . Közben ízesítsük sóval, borssal.
  4. A húst szeleteljük fel, tálaljuk a pirított tökkel és friss salátával.


2014. október 26., vasárnap

~ SÜTŐTÖKÖS KEKSZ ~





  Ropogós mégis puha, a zsálya pedig karakteres ízt kölcsönöz ennek a keksznek. Én tegnap este összegyúrtam a tésztát és ma reggel sütöttem, így meg is volt a reggeli, tejjel vagy joghurttal kiváló falatozni való.
Ha van kedvünk különböző kiszúróformával is szúrhatjuk a kekszeket, de nekem így sokkal egyszerűbb és hamarabb is kész van. Kb 20 db - hoz szól a recept.


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
- 22 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 10 dkg reszelt sütőtök
- 1 tk só 
- 1 ek szárított zsálya
- 1 ek reszelt parmezán
- frissen tekert bors


  1. A tököt kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk, a parmezánt a fűszereket, a reszelt tököt és a tojást, majd egynemű tésztává gyúrjuk. ( a tök nedvességtartalmától függően, kevés liszt lehet, hogy kell még hozzá ).
  3. A tésztát vegyük kétfelé és formáljunk két, kb 4 - 5 cm átmérőjű hengert belőlük. Csomagoljuk folpackba és tegyük mélyhűtőbe kb 1 órára.
  4. Éles késsel, vágjuk fel ujjnyi szeletekre és rakjuk sütőpapíros tepsibe.
  5. 200 °C - on, süssük a kekszeket kb 15 perc alatt készre.

2014. október 25., szombat

~ DIÓS - ASZALTSZILVÁS TEKERCS ~




 Gyorsan elkészül, a töltelék finom és szaftos a tészta pedig omlós. Már a töltelék összeállításánál is kellemes illat terjengett a lakásban, hát még  ahogy sült. Nem is bírtam kivárni, hogy kihűljön . . .


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 18 dkg gluténmentes süteményliszt, 12, 5  dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, 1- 2 ek tejföl
Töltelék : - 20 dkg aszalt szilva, 12 dkg darált dió, 3 ek szilvalekvár, 1 tk fahéj, 1 narancs leve és héja, 3 ek méz
- 1 tojás a kenéshez


  1. A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat és folpackba csomagolva, 30 percig hűtőben pihentetjük.
  2. A szilvát felaprítjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval.
  3. A tésztát kb 40 x 20 - as méretre nyújtjuk, a tészta szélére egy csíkban ráhalmozzuk a tölteléket, két szélét behajtjuk és feltekerjük mint a bejglit. 
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy alulra kerüljön az illesztés, lekenjük enyhén felvert tojással és előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 30 percig sütjük . ( éppen hogy csak színt kapjon a teteje )


2014. október 24., péntek

~ ALMÁS - SZŐLŐS SAJTKOKTÉL ~




 Előételként, főfogás mellé salátának vagy csak úgy, egy pohár bor kortyolgatása mellé eszegetni. Laktatós, tartalmas és vitamindús. 
Válasszunk karakteresebb ízű sajtokat, a szőlő lehet akár rozé is. A piros dió kicsit lágyabb ízű és kevesebb olajtartalommal bír mint a hagyományos társa, de rendkívül mutatós és feldob minden salátát. 

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
- 1 nagy savanykás alma
- 125 g - os camembert
- 10 - 10 dkg edami és gouda
- 1, 5 dl majonéz 
- 1, 5 dl tejföl
- fehérbors
- szőlőszemek, dió


  1. Az almát héjastul apróra felkockázzuk és meglocsoljuk citromlével. A sajtokat szintén tetszés szerinti darabokra vágjuk.
  2. A majonézt kikeverjük a tejföllel, ízesítjük majd hozzákeverjük a sajtot és az almát.
  3. Tálkákba kanalazzuk, tetejét kirakjuk kimagozott, félbevágott szőlővel és megszórjuk apróra vagdalt dióval.




2014. október 23., csütörtök

~ CSOKOLÁDÉS ECLAIR ~






 Egy nagy francia klasszikus, lágy csokikrémmel közepén és csokimázzal a tetején. Égetett tésztát nagyon könnyű készíteni és az a jó benne hogy jó üreges lesz a közepe ha elkészül, amit aztán kedvünk szerit tölthetünk  bármilyen krémmel. 
Nekem, ebből az adagból kb. 25 db fánkocska sült ki.


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 2 dl víz, 10 dkg vaj, 1 / 2 tk só, 1 tk cukor, 18 dkg liszt, 4 db tojás
Krém : - 2 dl tej, 1 dl tejszín, 6 dkg cukor, 1 tojás, 3 tojássárgája, 3 dkg kukoricaliszt, 10 dkg étcsokoládé, 2 ek kakaópor
Máz : - 1 dl tejszín, 1 tábla étcsokoládé

- A sütőt melegítsük elő 200 °C - ra.
- A vizet forraljuk fel a vajjal, sóval és a cukorral, szórjuk hozzá a lisztet és közepes lángon addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától. Hagyjuk lehűlni, majd robotgéppel egyesével dolgozzuk bele a tojásokat.
- A tésztát kanalazzuk csillagcsöves nyomózsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe, nyomjunk kb 10 cm hosszú rudacskákat. Tegyük a sütőbe, süssük kb 15 percig, majd vegyük vissza a hőfokot 160 °C - ra és süssük ropogósra .( kb 25 perc )
- A krémhez, a tojássárgáját és a tojást  keverjük simára a cukorral és a kukoricaliszttel, öntsük a tejszínes tejhez és állandó kevergetés mellett főzzünk belőle sűrű krémet.
- Még melegen keverjük hozzá a kakaóport és a csokoládét, majd hűtsük ki.
- A tejszínt felforrósítjuk, az összetördelt csokoládéra öntjük és fényesre keverjük.
- A fánkokat kettévágjuk, egy kiskanál segítségével megtöltjük, visszahelyezzük a tetejét és a csokimázba megmártjuk.








2014. október 22., szerda

~ SAJTSZÓSZOS , SÜTŐTÖKÖS GNOCCHI ~




 Vidám szín, friss íz és mindjárt jobb kedvre derül az ember, hacsak ránéz erre az ételre. 
Nem bonyolítottam túl, egyszerű sajtszósz került a tésztára, parmezán és edami keverékéből. 
A lényeg, hogy finom és laktató.


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Gnocchi : - 80 dkg sütőtök, 35 dkg burgonya, 1 tojás, kb 25 dkg liszt, só, 1 kk szerecsendió
Sajtszósz : - 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 0, 5 l tej, szerecsendió, fehérbors, 15 dkg bármilyen reszelt sajt, petrezselyemzöld


  1. A tököt daraboljuk fel, és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 °C - on süssük meg. Ha megsült, a tökhúst törjük össze villával és hagyjuk kihűlni. -  ha a tök húsa túl nedves maradna, egy teflon edényben főzzük le róla a lehető legtöbb nedvességet.
  2. A burgonyát  héjastul sós vízben megfőzzük, még melegen áttörjük és hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tököt, a tojást, ízesítjük és apránként hozzágyúrjuk a lisztet úgy, hogy lágyabb tésztát kapjunk. ( a lisztből lehet hogy több vagy kevesebb kell )
  3. A tésztából lisztes felületen  rudakat sodrunk, amit éles késsel kb 2 cm - es darabokra vágunk  ( ha van kedvünk villával cifrázhatjuk - én csak villa hegyével mélyedéseket nyomtam a tésztába ). Lobogó sós vízben főzzük ki a gnocchikat, ha feljönnek a víz tetejére, főzzük még kb 1 percig, majd szűrjük le.
  4. A szószhoz, egy lábosban hevítsük fel a vajat, szórjuk hozzá a lisztet és pirítsuk pár percig, engedjük fel tejjel és forraljuk addig amíg besűrűsödik. Ízesítsük, majd keverjük hozzá a sajtot és szórjunk hozzá egy kevés aprított petrezselymet.

2014. október 21., kedd

~ JOGHURTOS , TÚRÓS RÉTES ~





 Még egy rétes recept, igaz most bolti réteslapból és joghurt hozzáadásával készült. Egyszerű, szaftos és ízletes. Mivel én szeretem a mazsolát, nem sajnáltam belőle, meleg tea mellé kiváló desszert, főleg hogy jönnek a zordabb, hidegebb nappalok.


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg túró, 3 db tojás, 15 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 - 10 dkg mazsola, 1 nagy doboz  natúr joghurt, 1 cs ( 8 db - os ) réteslap
- olaj - a kenéshez
- zsemlemorzsa
- 1 tojás a tetejére

  1. A sütőt melegítsük elő 180 °C - ra, egy közepes ( kb 20 x  30 - as ) méretű tepsit olajozzunk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával.
  2. Fektessük bele a réteslap felét úgy, hogy olajjal bekenjük a rétegeket majd simítsuk rá a túrós tölteléket.
  3. Fedjük be a megmaradt lapokkal, a rétegeket megkenve olajjal, a tetejét pedig  enyhén felvert tojással kenjük le.
  4. Süssük kb 34 - 40 percig.









2014. október 20., hétfő

~ TÖRÖK SAJTOS BRIÓS ~





 Így első ránézésre azt gondolná az ember, hogy hagyományos kelt tésztából készülnek ezek a ropogós, puha briósok. A tésztát hártya vékonyra lehet nyújtani és nagyon jól lehet vele dolgozni. Én csak úgy kézzel lapogattam ki és szilikon lapon, de akinek nincs ilyen, a konyhapult vagy egy nagyobb tálca is megteszi, persze jól beolajozva. Mindvégig olajos kézzel dolgozzunk, ezért célszerű egy kis tálkába olajat tenni a kezünk ügyébe. Bármivel tölthető, én most mozzarella és snidling kombinációt használtam.





Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
- 38 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 125 ml joghurt
- 60 ml olaj
- 125 ml szódavíz
- 1 / 2 ek só
- 1 tojásfehérje
Töltelék : - kb 30 dkg sajt, metélőhagyma
- 1 tojássárga + 1 ek joghurt - a kenéshez
- magok - a szóráshoz


  1. Az élesztőt kb fél dl langyos, cukros vízben futtassuk fel.
  2. Keverjük egy tálkában össze a tojásfehérjét, a joghurtot, az olajat és a szódavizet.
  3. A lisztet vegyítsük el a sóval, adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a joghurtos keveréket. Fakanállal keverjük alaposan össze, lágy tésztát kell hogy kapjunk.
  4. Osszuk a tésztát 10 - 12 részre, jól beolajozott kézzel gömbölyítsük és rakjuk egy olajjal megkent tálcára. Takarjuk le folpackkal és hagyjuk pihenni kb 30 percig.
  5. A munkalapot vagy a szilikonos nyújtólapot alaposan olajozzuk be és a gombócokat olajozott kézzel, vagy olajozott nyújtófával lapítsuk kb 35 x 20 cm - es nagyságúra.
  6. Szórjuk meg reszelt sajttal ill. aprított metélöhagymával, majd tekerjük fel mint a bejglit és az  így kapott rudat csigavonalban tekerjük fel úgy, hogy a végét hajtsuk a feltekert tészta alá.
  7. Tegyük a briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le a joghurtos tojással és szórjunk rá tetszőleges magvakat.
  8. Előmelegített 180 °C - on süssük szép pirosra.

2014. október 19., vasárnap

~ SÜTÉS NÉLKÜLI ALMATORTA ~





 A hétvégi desszertünk az egyszerű és nagyszerű kategóriába tartozik, hiszen sütés nélkül készül és nagyon finom.
Több receptes és gasztroblog oldalon találkoztam már a recepttel, azonban több leírásban vízzel főzik a pudingot, de ha van otthon 100 % - os almalé inkább azt használjunk - sokkal ízletesebb - én azzal készítettem. Cukor mennyiséget nem írtam, hiszen ez nagyban függ az almától. Szeretem a Jonagold fajtát, mert leveses és édes ízű. 
A torta oldalát is tejszínnel szerettem volna bevonni, de csak 2 dl - es volt itthon. Sima bevonásra elég is lenne, de a rózsák mintázása igen sokat felemésztett, így maradt a pirított dió, de így még ízletesebb lett - szerintem.


 Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
- 1 kg alma
- 2 cs főzős vanília pudingpor
- 4 , 5 dl almalé
- babapiskóta
- cukor, fahéj - ízlés szerint
- 1 / 2 citrom leve 
Díszítés : - 2 dl hulala habtejszín, darált dió 


  1. Egy kapcsos ( kb 23 cm ) tortaforma aljába, szorosan rakjuk le a piskótát.
  2. Az almákat hámozzuk meg, reszeljük le és facsarjuk hozzá a citrom levét, majd egy lábosban pároljuk addig amíg elfő a leve.
  3. A pudingport csomómentesre keverjük el az almalével és öntsük az almához. Főzzük sűrűre, közben édesítsük cukorral és fahéjjal.
  4. Még még melegen kanalazzuk rá a felét a piskótára, majd rakjunk újabb sort és végül a maradék alma.
  5. Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára tegyük hűtőbe
  6. Díszítsük felvert tejszínnel.