,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. május 25., hétfő

~ KOLBÁSZOS POGÁCSA ~
















 Pogácsa jöhet minden mennyiségben, ebben a cudar esős időben jól esik eszegetni ezt az igazán magyaros ízvilágú pogit, de teával vagy akár leves mellé is kiváló.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 60 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, fél ek só, 1 tk cukor, 4 ek tejföl, 1 tojás, 1 kk őrölt kömény, 1 kk bors, kb 2 - 2, 5 dl langyos tej
Töltelék :
- 15 dkg parasztkolbász, 10 dkg puha vaj
Továbbá :
- 1 tojás - a kenéshez
- köménymag - a szóráshoz

  1. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a tetejét kevés liszttel. Felfuttatjuk.
  2. A lisztet összevegyítjük a sóval, a fűszerekkel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejföllel elhabart tojást és a langyos tejjel alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. A kolbászról lehúzzuk a héját, ledaráljuk és összekeverjük a vajjal.
  4. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a kolbászos vajjal, és 3 x hajtogatjuk, 20 perces pihentetési közökkel. Segítség a hajtáshoz : itt.
  5. A tésztát 2 cm - es vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel bevagdossuk és egy 5 cm - es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk között kissé megsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk köménnyel és még, kb 20 percig pihentetjük.
  6. Előmelegített 190 °C - os sütőben szép pirosra megsütjük.

1 megjegyzés: