,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. április 30., csütörtök

~ BURGONYÁS , KUKORICÁS TONHAL POGÁCSA ~



Vacsorára készítettem ezeket a pogácsákat, gyorsan elkészül, nagyon finom, könnyed és citrusos ízvilág jellemzi. Épp ma vettem koriandermagot, mert kifogytam belőle - egyszerűen csak kávédarálóban megőrölöm. Mint már korábban is írtam előszeretettel használom, hiszen a jótékony hatása mellett, enyhén citrusos ízt ad az ételeknek. Ha még valaki nem próbálta volna, itt az ideje.

»HOZZÁVALÓK
- 30 dkg főtt burgonya
- 1 olajos tonhalkonzerv
- 15 dkg kukorica ( konzerv )
- 2 - 3 szál újhagyma
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 3 ek zsemlemorzsa + a forgatáshoz
- aprított petrezselyem
- só, bors, őrölt koriander

  1. A burgonyát burgonyanyomóval összetörjük, hozzákeverjük a lecsöpögtetett tonhalat és a kukoricát. 
  2. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, a citrom héját, a tojást és a zsemlemorzsát, ízesítjük és az egészet összekeverjük. 
  3. Miután a masszát félóráig pihentettük, tetszés szerinti pogácsákat formálunk belőle, és megforgatjuk zsemlemorzsában. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk majd ropogósra sütjük a pogácsák mindkét oldalát.
  4. Tetszőleges körettel fogyasztjuk.

2015. április 29., szerda

~ EPRES CSOKOLÁDÉS TART ~




 Csupa csoki, zamatos eperrel. Sütés nélkül készül és brutál finom. A megmaradt húsvéti csokitojások is legalább elfogytak. Ha nincs ilyen hosszúkás piteformánk, készíthetjük kerekben is, vagy akár tortaformában. A lényeg, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető. 

»HOZZÁVALÓK«
Alap :
- 30 dkg oreo csokoládékrémes keksz
- 12 dkg olvasztott vaj
Töltelék :
- 2 dl tejszín
- 15 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- csipet só
Továbbá : 
- eper és vagdalt pisztácia
  1.  Aprítógéppel morzsalékosra aprítjuk a kekszet majd összekeverjük az olvasztott vajjal. A masszát, egy kb 12 x 35 cm - es formába nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük.
  2. A tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük a darabokra tördelt csokoládéra, majd  fényesre keverjük. Ha már kezd dermedni, rásimítjuk a kekszes alapra.
  3. Az epret megmossuk és belenyomkodjuk a csokoládéba, végül megszórjuk vagdalt pisztáciával és hűtőbe tesszük 1 - 2 órára.

























Forrás :http://www.homecookingadventure.com/

2015. április 28., kedd

~ KÓKUSZKRÉMES LEKVÁROS LINZER ~




 Egy nagyon egyszerű, de annál finomabb és könnyed süteményt hozok. Az alap egy egyszerű linzertészta, rajta finom, házi eperlekvár, a tetején pedig isteni finom kókuszkrém, aminek az ízét csak emeli a Pina Colada likőr. Próbáljátok ki, csak ajánlani tudom !

»HOZZÁVALÓK«
Tészta: 15 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 10 dkg hideg vaj, 5 dkg porcukor, 1 / 2 citrom reszelt héja, csipet só,  1 kk sütőpor, 1 tojássárgája
Töltelék : - 20 dkg sűrű házi lekvár - nálam eper
Krém : - 1, 5 dl tejszín, 25 dkg mascarpone, 3 ek porcukor, 0, 5 dl Pina Colada, 5 ek kókuszreszelék + a tetejére

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  2. Egy kisebb tepsi ( 22 x 22 cm ) aljára sütőpapírt fektetünk, belesimítjuk a tésztát, villával megszurkáljuk és előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.
  3. A tésztát még langyosan megkenjük lekvárral és pihentetjük legalább félóráig.
  4. A krémsajtot simára keverjük a porcukorral, a likőrrel és a kókusszal. A tejszínt habbá verjük majd óvatosan összeforgatjuk a kókuszos krémmel. A krémet ráhalmozzuk a lekváros linzerre és egy kenőkéssel óvatosan elsimítjuk rajta. Végül a tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel és hűtőbe tesszük pár órára.


2015. április 27., hétfő

~ CUKKINIS RÁNTOTTA , A SÜTŐBŐL ~







»HOZZÁVALÓK«
- 5 db tojás
- 1 vöröshagyma
- 1 kisebb cukkini
- 15 dkg feta sajt
- fél csokor petrezselyem
- só, bors
- olívaolaj

  1. A sütőt előmelegítjük  200 °C - ra, egy kisebb tepsit ( kb 20 x 20 cm ) kibélelünk sütőpapírral.
  2. A cukkinit vékonyra felkarikázzuk, besózzuk és betesszük a legmagasabb fokozatra a micróba, kb 2 percre.
  3. A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk. 
  4. A tojást habverővel habosra keverjük, lazán beleforgatjuk a hagymát a felaprított petrezselymet és ízesítjük sóval, borssal.
  5. A massza felét beleöntjük a tepsibe, ráhalmozzuk a cukkini felét és rámorzsoljuk szintén a fele sajtot. Ráöntjük a megmaradt tojást, ráhalmozzuk a cukkinit és a sajtot, végül megcsurgatjuk a tetejét kevés olívaolajjal. Kb 25 - 30 percig sütjük.

2015. április 26., vasárnap

~ ZABPELYHES EPRES LEPÉNY ~




»HOZZÁVALÓK«
- 15 dkg liszt
- 10 dkg zabpehely ( apró szemű )
- 15 dkg cukor
- fél cs sütőpor
- csipet só
- 2 , 5 dl natúr joghurt
- 1 , 5 dl olaj
- 2 db tojás
- 50 dkg eper
- 3 ek - cukor - a szóráshoz

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy közepes ( kb 20 x 30 cm ) tepsi aljára sütőpapírt terítünk.
  2. A tojást kicsit kihabosítjuk a cukorral majd hozzákeverjük az olajat  és a joghurtot.
  3. A lisztet összevegyítjük a zabpehellyel, a sütőporral és a sóval, majd  a tojásos masszával összeforgatjuk. A tésztát a tepsibe simítjuk, a tetejét kirakjuk felkarikázott eperrel és megszórjuk cukorral.
  4. Kb 45 percig sütjük.


2015. április 25., szombat

~ BÚZAKORPÁS HÚSGOLYÓK ~
















 Búzakorpát joghurtba szoktam egy - két kanállal tenni és úgy fogyasztani, hiszen élelmi rostokban gazdag, étrend kiegészítő. Jó hatással van az anyagcsere folyamatokra, csökkenti az éhségérzetet, ennek köszönhetően a fogyókúrás és a diétás étrend kiegészítője is lehet. 
Most a húshoz kevertem és nagyon finomra sikerült, persze a fűszerezés is nagyon fontos. A koriander kellemes, citrusos ízt kölcsönöz minden húsfélének - én nagyon szeretem. 

»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg sovány darált hús ( nálam pulyka comb )
- 2 kisebb tojás
- 4 dkg búzakorpa
- 1 csokor aprított petrezselyem
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- 1 - 1 kk őrölt kömény és koriander
- só, bors - ízlés szerint
  1. Egy keverőtálban összekeverjük a hozzávalókat és félóráig állni hagyjuk.
  2. Ezután a masszából diónyi gombócokat formálunk és bő, forró olajban kisütjük. 
  3. Tetszés szerinti körettel fogyasztjuk.




2015. április 24., péntek

~ FEHÉRBOROS CSIRKEMELL , SPENÓTOS VERMICELLINIVEL ~



 Sokféle Barilla tésztám van itthon - na jó én könnyebb helyzetben vagyok, mert a férjem doboz számra hordja olaszo. - ból.  Ez a fajta egy spagettihez nagyon hasonló tészta, van belőle egy kicsit vastagabb, Vermicelli néven is. 
Ma, egy kb félóra alatt elkészülő ebéd került az asztalra és mivel volt felbontott borom, így került belőle a húsra is. 

»HOZZÁVALÓK«
- 40 dkg csirkemell
- 50 dkg friss spenót
- 1 dl félszáraz fehérbor
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- pár szem koktélparadicsom
- só, bors, olívaolaj
- 1 ek vaj
- 35 dkg Barilla vermicellini 

  1. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
  2. A csirkemellet felkockázzuk és kevés olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a borral, hozzádobjuk a paradicsomot és átpirítjuk.
  3. A spenótot forró, lobogó vízbe dobjuk majd leszűrjük és hideg vízbe tesszük. Egy serpenyőben vajat hevítünk, belereszeljük a fokhagymát, kicsit átpirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótot, és 1 - 2 perig még pirítjuk.
  4. A tésztát összeforgatjuk a spenóttal és a boros csirkemellel tálaljuk.

2015. április 23., csütörtök

~ RÁCSOS TÚRÓS ~




 Egyszerű, nagyszerű, mutatós és finom. Tölthetjük bármilyen lekvárral, nálam most az eper a favorit. Pár napja főztem két nagyobb üveggel lekvárt belőle, csak úgy dzsemesítő nélkül - mert a tavalyiból már kifogytam - és most amibe csak lehet, ebből teszek. A friss ízeknél  nincs is jobb :) 
A süteményt, én most csak egy 18 x 18 -as méretű tepsiben készítettem, így 9 kocka lett, de a recept egy közepes méretű tepsihez való.

»HOZZÁVALÓK«
Túrós rész :
- 4 tojás, 15 dkg cukor, 50 dkg túró, 25 dkg tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 cs vaníliás pudingpor, 2 ek dara, 5 dkg aprított étcsokoládé, csipet só
Rácshoz :
- 12, 5 dkg lágy vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg liszt, 1 ek kakaópor, 1 kk sütőpor
Továbbá : - bármilyen lekvár 

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C - ra, egy kb 20 x 30 - as méretű tepsit alaposan kivajazunk és kilisztezünk.
  2. A túrós részhez, a tojást kihabosítjuk a cukorral és hozzákeverjük a többi hozzávalót, 10 percig  állni hagyjuk, majd a masszát beleöntjük a tepsibe és kb 30 perc alatt elősütjük.
  3. A rácshoz, kikeverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást és tovább habosítjuk, majd összekeverjük a kakaós, sütőporos liszttel. A masszát csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk és berácsozzuk vele a túrós tészta tetejét.
  4. Visszatesszük a sütőbe és 190 °C - on tovább sütjük 15 percig.
  5. Még forrón, kitöltjük lekvárral a rácsok közeit.
  6. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint felszeleteljük.

2015. április 22., szerda

~ RÉSZEGES PENNE , SÜLTPAPRIKA SZÓSSZAL ~





 Rém egyszerű tésztaétel, ráadásul pikáns a vodkától és a sültpaprika krémtől. Gyerekeknek is adható és  nem kell megijedni attól, hogy vodka van benne hiszen az alkohol a főzés során teljesen elillan. Finom és laktatós, a színe pedig olyan igazi tavaszias.


»HOZZÁVALÓK«
Szósz :
- 2 ek vaj
- 20 dkg húsos szalonna
- 1 dl vodka
- 2 dl tejszín
- 4 ek sültpaprika krém
- 1 csokor felaprított petrezselyem
- 3 ek parmezán
- só, bors
Továbbá : - 35 dkg penne

  1. A sült paprikakémhez tegyünk 3 - 4 db kápia paprikát egy hőálló tálba és 200 °C - on süssük addig, amíg a héja felhólyagosodik. Sütés közben egyszer fordítsunk rajta. Ha megsültek a paprikák, tegyük egy nylon zacskóba, jól zárjuk le és hagyjuk így legalább 10 percig, majd húzzuk le a héját és távolítsuk el a magokat. Botmixerrel pürésítsük.
  2. A felhevített vajon süssük zsírjára a felkockázott szalonnát, öntsük hozzá a vodkát, pár percig főzzük, majd adjuk hozzá a tejszínt és a paprikakrémet. Ízesítsük sóval, borssal, majd főzzük addig amíg besűrűsödik a szósz.
  3. Végül adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, a parmezánt és forgassuk össze a kifőtt tésztával.
  4. Tálaláskor szórjuk meg tetszés szerint petrezselyemmel és parmezánnal.





2015. április 21., kedd

~ GOMBÁS - BABOS TÖLTÖTT CUKKINI ~



»HOZZÁVALÓK«
Töltelék :
- 35 dkg gomba, 1 cukkini, 1 vörösbab konzerv, 1 tojás, petrezselyemzöld, só, bors, őrölt koriander, 2 ek reszelt parmezán, 1 - 2 ek zsemlemorzsa
Továbbá : - 2 nagyobb cukkini

  1. A cukkiniket vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki a belsejüket és sózzuk be.
  2. Kevés olívaolajon pároljuk addig a gombát és a cukkinit amíg elfő a leve, majd tegyük át egy keverőtálba és hűtsük ki. Adjuk hozzá a lecsepegtetett babot, a tojást, a parmezánt az aprított petrezselymet és a zsemlemorzsát. Fűszerezzük ízlés szerint és keverjünk össze.
  3. Kéztörlővel itassuk fel a sótól kieresztett cukkini levét, majd töltsük meg a mélyedéseit a masszával.
  4. Rakjuk egy olívaolajjal kikent tepsibe, szórjuk meg a tetejét parmezánnal és forró, 190 °C - os sütőben süssük kb félóráig.


2015. április 20., hétfő

~ EPERLEKVÁROS KAKAÓS ISLER ~




 Imádom az islert, készítettem már a hagyományos linzertésztával, de így kakaósan és dióval még nem. A recept egy cukrász ismerősömtől való, a tölteléke pedig már friss eperlekvár. Fantasztikus ízek :)

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 25 dkg liszt, 5 dkg darált dió, 1 ek kakaópor, 10 dkg porcukor, 1 tk fahéj, 22 , 5  dkg vaj, csipet só, 1 tojássárgája, kevés víz - szükség esetén
Töltelék : - eperlekvár 
Csokimáz : - 2 tábla étcsokoládé, 1 ek olaj

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat összevegyítjük, majd összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.  ( Szükség esetén 1 - 2 ek hideg vizet adhatunk hozzá. )
  2. Folpackba csomagolva, 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. Ezután a tésztát, lisztezett felületen 4 mm vastagságúra nyújtjuk és 7 cm - es pogácsaszaggatóval köröket szúrunk belőle. A maradékot ismét összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített, 190 °C - on kb 10 perc alatt megsütjük. Még langyosan, lekvárral összeragasztunk egy - egy linzert.
  4. A csokoládét az olajjal gőz felett felolvasztjuk. A süteményt rácsra rakjuk és leöntjük az olvadt csokoládéval .


2015. április 19., vasárnap

~ SAJTKRÉMES - MEDVEHAGYMÁS CSÓNAKOK ~




 Egyszerűen finomat. Ezek a péksütemények akkorára nőttek, hogy eggyel is beéri az ember, igaz én a tésztát nyolc részre osztottam, de ha  kisebbeket szeretnénk akkor osszuk tíz felé. Medvehagyma helyett tehetünk fokhagymát, sült hagymát vagy akár brokkolit is a sajtkrémbe.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 50 dkg liszt
- 1 / 2 ek só
- 1 közepes  burgonya
- 2 , 5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 kk cukor
- 0 , 5 dl olaj
- langyos tej ( kb 2 - 3 dl )
Töltelék :
- 20 dkg tömlős natúr sajtkrém
- fél csokor medvehagyma
- só
- 15 - 20 dkg reszelt sajt

  1. A burgonyát megfőzzük, még forrón áttörjük és kihűtjük.
  2. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd ha felfutott a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  3. Ha a tészta megkelt, 8 vagy 10 részre osztjuk, kigömbölyítjük és kb 25 cm - hosszú, ovális alakúra kinyújtjuk. Feltekerjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Kb félóráig kelesztjük. 
  4. A medvehagymát felaprítjuk, kikeverjük a sajtkrémmel és ízlés szerint sózzuk. Ezután a tésztát, középen éles késsel jó mélyen bevágjuk, mindegyik közepébe rakunk a töltelékből és megszórjuk reszelt sajttal.
  5. Forró, 200 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.

2015. április 18., szombat

~ HABOS EPRES SZELET ~




 Készítettem már hasonlót sütit almával, recept itt: Habos almás - most kipróbáltam eperrel is.  Egyszerű linzertészta, tojáshab és eper. Működik szinte minden gyümölccsel, meggyszezonban kakaós tésztával is megsütöm.
Nagyon jól szeletelhető, mutatós és finom sütemény.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 45 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 25 dkg hideg vaj, 1 tk sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 5 tojássárgája, 1 ek tejföl, csipet só
Töltelék : 
- 5 tojás fehérje, 18 dkg porcukor, 2 ek étk. keményítő, 1 kk vaníliakivonat, 1 tk citromlé, 50 dkg eper

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1 / 3 - 2 / 3 - ad arányban kétfelé osztjuk. A kisebbik tésztát folpackba csomagolva a mélyhűtőbe, a másik részt pedig szintén becsomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  2. A nagyobbik tésztarészt egy kb 20 x 30 - as kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk és megszurkáljuk az alját villával. Előmelegített 180 °C - os sütőben 15 percig elősütjük.
  3. Az epret megmossuk és feldaraboljuk.
  4. A fehérjét félig felverjük, hozzácsurgatjuk a citromlét és kisebb adagokban hozzáadjuk a keményítővel vegyített porcukrot. Kemény, masszív habbá verjük.
  5. A habot rákenjük a tésztára, ráhalmozzuk egyenletesen az epret, majd nagylyukú reszelőn ráreszeljük a tészta másik felét.
  6. Visszatoljuk a sütőbe és kb  35 - 40 percig sütjük. 










ötlet: innen

2015. április 17., péntek

~ KÓKUSZTEJES ZÖLDBORSÓKRÉMLEVES ~



 Hát nem gondoltam volna, hogy ez a leves ennyire finomra sikeredik. Kellemesen citromos ízvilág, gyönyörű zöld szín és selymes állag jellemzi. Ma szinte csak ezt ettem és biztos, hogy többször fogom így készíteni hiszen amellett, hogy finom még laktató is.
Kókusztejet már elég sok helyen lehet kapni, én pl drogériában veszem és a reggeli kávémhoz is löttyintek belőle.

»HOZZÁVALÓK«
- 2 - 3 szál újhagyma
- 35 dkg mirelit zsenge zöldborsó
- 1 zöldségleveskocka
-  2 dl víz
- 3 dl kókusztej
- 1 lime reszelt héja + a leve
- pár levél citromfű
- 1 ek vaj
- olívaolaj
- só bors - ízlés szerint
- pirított kókuszreszelék 

  1. A felkarikázott hagymát pirítsuk üvegesre az olajon, szórjuk hozzá a borsót, adjuk hozzá a leveskockát és öntsük fel vízzel. Főzzük addig amíg a borsó meg nem puhul.
  2. A citromfüvet aprítsuk fel szórjuk a levesbe és botmixer segítségével pürésítsük az egészet, közben adagoljuk hozzá a kókusztejet is. 
  3. Forraljuk össze, ízesítsük sóval, borssal és reszeljük bele a lime héját, végül  keverjük hozzá a vajat.
  4. Pirított kókuszreszelékkel kínáljuk.


2015. április 16., csütörtök

~ HÁZI CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM ~





 Ha így készíted a májkrémet, a boltit elfelejtheted ! - nincs benne tartósító, szója, ízfokozó és még sorolhatnám. Nagyon finom, gyorsan elkészül és maga a természetesség.

»HOZZÁVALÓK«
- 50 - 60 dkg csirkemáj
- 1 vöröshagyma
- 3 ek kacsazsír
- 10 dkg vaj
- só, bors, majoránna
  1. A hagymát fonnyasszuk meg a kacsazsíron, adjuk hozzá a hártyáitól megtisztított májat és süssük meg.
  2. Fűszerezzük majoránnával ill. borssal, végül keverjük hozzá a vajat és sózzuk ízlés szerint. Miután kellően lehűlt, botmixerrel pürésítsük.
  3. Rakjuk egy tálkába és olvasszunk a tetejére kevés kacsazsírt, majd tegyük a hűtőbe dermedni.

2015. április 15., szerda

~ RICOTTÁS PARADICSOMOS PITE ~





 Ismét egy olaszos étel, a tészta omlós, a ricotta finom, a paradicsom pedig ízletes. Ha lehet használjunk friss fűszernövényeket hozzá. Készíthetjük egy nagyobb formában is, ha nem akarunk bajlódni egyesesével vele. 

»HOZZÁVALÓK« (4 db - hoz )
Tészta
- 30 dkg liszt, 18 dkg vaj, 1 tk só, 1 tojássárgája, 2 - 3 ek hideg víz
Töltelék
- 25 dkg ricotta
- kb 30 dkg koktélparadicsom
- 1 ágacska kakukkfű
- pár levél oregánó
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk balzsamecet
- bors 
- durva szemű só - a szóráshoz

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább félórára.
  2. Az olívaolajat összekeverjük a balzsamecettel és a borssal hozzáadjuk a karikára vágott paradicsomot, rátépkedjük a fűszernövényeket, majd óvatosan összeforgatjuk. 
  3. A tésztát négyfelé osztjuk, kistányér nagyságúra ( 18 cm  ) kinyújtjuk, megszurkáljuk villával és  ráhalmozzuk a ricottát úgy, hogy a tészta szélét üresen hagyjuk ( kb 2 cm ) majd elosztjuk rajta a paradicsomot. A széleket visszahajtjuk és  pár helyen összecsípjük. 
  4. Így járunk el a másik három adaggal is. Meglocsoljuk visszamaradt olívás balzsamecetes lével és előmelegített 200 °C - on szép pirosra sütjük. A sütés vége felé megszórjuk a pitéket sóval és pár percre grill fokozatra kapcsolunk.


2015. április 14., kedd

~ ZABPELYHES SÓS KIFLI ~




»HOZZÁVALÓK«
- 35 dkg liszt
- 10 dkg aprószemű zabpehely
- 1 tk méz
- 1 ek só
- 2 , 5 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- kb 2 - 3 dl langyos tej
- 1 tojássárgája + kevés víz - a kenéshez
- durva szemű só és köménymag a szóráshoz
  1. Kevés mézes tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, zabpelyhet és a sót összevegyítjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a tejet.
  2. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk kb fél cm - es vastagságú kör alakra, 8 cikkre vágjuk és egyesével feltekergetjük.
  4. A kifliket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk és letakarva ismét keleszjük kb félóráig, majd lekenjük a tetejüket a vízzel elkevert tojássárgájával és megszórjuk sóval ill. köménnyel.
  5. Előmelegített, 200 °C - on szép aranybarnára sütjük.