,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. november 25., szerda

~RESZELT DIÓS ~






»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 35 dkg liszt, 
- 18 dkg hideg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 tk sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
- kb 2 - 3 ek víz
Töltelék :
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 3 ek baracklekvár
- 3 tojásfehérje
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só

  1. A tésztához összevegyítjük a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát kétfelé vesszük, folpackba csomagoljuk és az egyik részt a hűtőbe, a másikat a fagyasztóba tesszük legalább 1 órára. 
  2. A diót összekeverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és a lekvárral.
  3. A fehérjét elkezdjük a sóval habbá verni, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék porcukrot és kemény habbá verjük. A habot óvatosan összeforgatjuk a diós krémmel.
  4. A hűtőben pihentetett tésztát egy kb 20 x 30 cm - es tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és rákenjük a diós habot, majd ráreszeljük a fagyos tésztát. Előmelegített, 180 °C - os sütőben  megsütjük. ( akkor van kész, ha egy kis színt kap a tészta teteje.)


2015. november 22., vasárnap

~ CSOKOLÁDÉSZALÁMI ~



»HOZZÁVALÓK«
- 10 dkg étcsokoládé
- 8 dkg vaj
- 2 ek rum vagy 1 tk rumaroma
- 20 dkg  keksz - nálam digestive
- 1 ek kakaópor
- 1 ek lekvár - tetszőleges
- 10 dkg vegyes magvak ( dió, pisztácia, mandula )
- 3 - 3 dkg mazsola, aszalt áfonya
- 1 ek kandírozott narancshéj
- porcukor - a hempergetéshez

  1. A keksz negyedét tördeljük apróra, a többit  daráljuk le. A magvakat és az az aszalványokat vágjuk durvára.
  2. A csokoládét és a vajat gőz felett olvasszuk össze és keverjük hozzá a rumot, majd az összes hozzávalót keverjük - gyúrjuk alaposan össze. Tegyük félórára hűtőbe, majd osszuk a masszát kétfelé, csomagoljuk zsírpapírba úgy, hogy szalámi formát öltsön és tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
  3. Amikor már megszilárdult a csokiszalámi, hempergessük meg porcukorba. 


2015. november 21., szombat

~ KACSALEVES CSOMBOROS HÚSGOMBÓCCAL ~



 Karácsonykor nagyon sok család asztalán a halászlé a domináns leves - ez nálunk is így van. De vannak akik nem szeretik, azoknak itt ez a tartalmas és finom leves. 
A leves hozzávalói csak irányadóak, hiszen mindenkinek van saját bevált receptje. A jó húsleves titka azonban, a lassú és hosszú főzés.

»HOZZÁVALÓK«
Leveshez :
- kb 1 , 5 kg kacsaaprólék ( szárnytő, farhát, nyak, mellcsont )
- Zöldségek : 
1 - 1 karalábé és zellergumó, 4 szál répa, 3 gyökér, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 / 4 kelkáposzta, 1 burgonya, 1 csokor zeller zöld, 1 - 1 kisebb tv paprika és paradicsom  
- Fűszerek :
-  egész bors, só, ételízesítő vagy leveskocka
Húsgombóchoz :
- 35 dkg darált sertéshús, 1 kisebb  vöröshagyma, 4 - 5 gerezd fokhagyma, 1 kk szárított csombor, 1  tojás, só, fehér bors, petrezselyemzöld

  1. A húst megmossuk, és hideg vízbe feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk. A répát és a gyökeret kisebb hasábokra, a zellert és a karalábét négybe vágjuk és a leveshez adjuk a többi zöldséggel együtt. Fűszerezzük és fedő alatt, kis lángon kb 2 - 2 , 5 óra alatt megfőzzük.
  2. A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást és a felaprított petrezselymet. Fűszerezzük és alaposan összekeverjük majd a masszából apró golyókat formázunk. Ha a leves elkészült, pár perc alatt megfőzzük benne a húsgombócokat..
  3. A levest, kifőtt csigatésztával és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.



2015. november 20., péntek

~ FRANCIA MÁKOS ~





 Régen megírtam már ennek a süteménynek a receptjét, csak valahogy nem került sor a sütésére. Igaz most csak a megadott mennyiségek felével készült, de karácsonykor ez lesz az egyik sütemény a sütis tálon, az biztos. Van aki csak porcukorral, van aki durvára vágott dióval és olvasztott csokoládéval díszíti. Hogy még ünnepélyesebb legyen, egy kis karácsonyi díszítést kapott egyszerű, készen kapható fondantból.
Finom, elegáns és mutatós sütemény. 

»HOZZÁVALÓK«
Mákos piskóta :
- 3 tojás
- 12 dkg porcukor
- 3 ek meleg víz
- 0 , 5 dl étolaj
- 12 , 5 dkg liszt
- 12 dkg egész mák
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Mézes lap :
- 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 kk szódabikarbóna, 2 tojás, 1 ek méz, 7 dkg puha vaj
Krém :
- 6 dl tej
- 3 tojássárgája
- 2 cs főzős vaníliás pudingpor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 25 dkg vaj
- 18 dkg porcukor
Továbbá : - 0, 5 dl konyak, kb 25 dkg fondant

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C ra, egy közepes (  20 x 32 cm ) tepsit kivajazunk és kilisztezünk. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral és állandó keverés mellett hozzáadjuk a vizet és az olajat, ezután hozzászitáljuk a sütőporos lisztet és belekeverjük a mákot. Végül lazán összeforgatjuk a tojáshabbal. A masszát a tepsibe simítjuk és tűpróbáig sütjük.
  2. A mézes laphoz a hozzávalókat összegyúrjuk, kétfelé vesszük és vajazott, lisztezett tepsi hátán 180 °C - on egyenként, kb 10 perc alatt megsütjük.
  3. A krémhez, simára keverjük a tojássárgáját 1 dl tejjel és a pudingporral. A maradék tejet felforraljuk a vaníliamagokkal és állandó keverés mellett hozzáöntjük a pudingos tejet. Pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. A vajat habosra keverjük a cukorral és a kihűlt pudinggal.
  4. Összeállítás : a krémből elveszünk 2 evőkanállal, a lapokat meglocsoljuk konyakkal, az egyik lapra rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a mákos piskótát, erre ismét krémet kenünk és befedjük a másik mézes lappal.
  5. A tetejére rásimítjuk a félretett krémet és ráhelyezzük a kinyújtott fondant. 

2015. november 18., szerda

~ BOUNTY ~



 Ropogós csokoládékéreg alatt puha és édes töltelék. Kókuszos, csokis és finom . . . a sütis tálat is gazdagíthatjuk ezzel a sütés nélküli finomsággal. Szaloncukornak is elkészíthető, pofon egyszerű alapanyagokból.

»HOZZÁVALÓK« ( 20 db - hoz )
- 2 dl kókusztej
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 3 dkg búzadara
- 18 dkg kókuszreszelék
- 10 - 10  dkg ét és tej csokoládé, 2 ek olaj

  1. A kókusztejet, a cukorral és a vajjal felforraljuk hozzászórjuk a darát és 1 - 2  percig főzzük, ezután  hozzákeverjük a kókuszt. A keveréket teljesen kihűtjük, majd kb 25 g - os adagokra osztva nedves kézzel megformázzuk.
  2. Az így kapott formákat a mélyhűtőbe tesszük legalább félórára.
  3. A csokoládét gőz felett összeolvasztjuk az olajjal és a formákat megmártjuk benne. Sütőpapírral terített tálcára rakosgatjuk, a tetejét kókusszal megszórjuk és hagyjuk teljesen megdermedni.

2015. november 17., kedd

~ NŐI SZESZÉLY TORTA ~




»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 4 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 12 dkg puha vaj
- 25 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- kb 0, 5  dl tej

Töltelékhez : - 12  dkg házi baracklekvár, 5 dkg darált dió
Díszítéshez : - 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, csipet só


  1. A diót illatosra pirítjuk és összekeverjük a lekvárral
  2.  A lisztet összevegyítjük a cukorral és a citromhéjjal, elmorzsoljuk benne a vajat és hozzáöntjük a tejben elmorzsolt élesztőt. Az egészet alaposan összedolgozzuk, ezután 2 db 18 cm - es tortaformát kivajazunk és lisztezünk és belesimítjuk a tésztát. Langyos helyen félóráig pihentetjük, majd előmelegített, 175 °C - os sütőben 18 percig elősütjük. 
  3. Amíg sül a tészta, a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni majd kanalanként hozzáadagoljuk a cukrot és fényes masszív habbá verjük.
  4. Az elősült egyik tésztalapra rákenjük a lekváros - diós keveréket, ráborítjuk a másik lapot és a tetejét vékonyan megkenjük lekvárral.
  5. Végül elsimítjuk a tetején a tojáshabot ( díszíthetjük csillagcsöves habzsákkal is ) és visszatoljuk a sütőbe kb  15 - 20 percre, de legalább annyi időre amíg a tojáshab egy kicsit megbarnul. 

Ötlet : Nők lapja konyha

2015. november 16., hétfő

~ MÁKOS - DATOLYÁS HÓTEKERCS ~



 Pihe - puha, édes falatok. A datolyától és a narancslekvártól szaftos és finom ízű lesz a töltelék. Könnyen, gyorsan elkészíthető és sokáig eláll. 

»HOZZÁVALÓK« 40 db - hoz
Tészta : 
- 30 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 5 dkg porcukor, csipet só, kb 2 ek tejföl
Töltelék : 
- 16 dkg darált mák, 1 ek cukor, 5 dkg aszalt datolya, 1 citrom reszelt héja, 80 ml tej, 2 ek narancslekvár
- vaníliás porcukor - a hempergetéshez

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk majd folpackba tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez, a datolyát késes aprítóval összedaraboljuk ( ha a datolya szárazabb lenne, előtte forróvízben áztatjuk ). A tejet összeforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a mákot, ezután ízesítjük citromhéjjal majd összekeverjük a lekvárral és a datolyával. 4 felé osztjuk.
  3. A tésztát kétfelé vesszük és mindkettőt 16 x 30 cm - es nagyságúra nyújtjuk, majd hosszában kétfelé vágjuk. Így lesz 4 db, 8 x 30 cm - es csíkunk.  A tésztacsíkok egyik oldalára ráhalmozzuk a mákos tölteléket és ráhatjuk az üresen hagyott részt. Az így kapott hengert kissé átgörgetjük és 3 cm - es rudakká vagdossuk.
  4. Az apró rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített, 180°C - os sütőben kb 18 - 20 percig sütjük. Még melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban.


Ötlet : innen

2015. november 15., vasárnap

~ GESZTENYÉS - KARAMELLÁS KEKSZ SZELET ~




»HOZZÁVALÓK«
Krémhez :
- 1 csomag gesztenyemassza ( 25 dkg )
- 1 doboz mascarpone ( 25 dkg )
- 1 - 2 tk rum
-  porcukor ( ízlés szerint, de el is hagyható ) 
- 2 dl tejszín ( cukrozatlan )
Karamellhez :
- 10 dkg cukor, fél dl tejszín
- 1 kk  só
Továbbá : -  kb 30 dkg háztartási keksz, kakaópor, étcsokoládé - elhagyható

  1. A gesztenyepürét krumplinyomóval áttörjük és összekeverjük a krémsajttal, ízesítjük rummal és ízlés szerint porcukorral. A tejszínt habbá verjük majd lazán összeforgatjuk a gesztenyés krémmel.
  2. A krémből elveszünk kb 4 evőkanálnyit, a maradékot pedig kétfelé osztjuk.
  3. A cukrot karamellizáljuk, amikor már szép borostyánszínt kapott, összeforraljuk a tejszínnel.
  4. Egy tepsit ( kb 16 x 24 cm ) kibélelünk folpackkal, lerakunk egy sor kekszet, megcsurgatjuk a karamellás sziruppal, rákenjük a krémet, majd megint egy sor keksz, karamella, krém és keksz.
  5. Végül a tetejére rásimítjuk a félretett krémet, megszórjuk kakaóporral és egy éjszakára hűtőbe tesszük puhulni.


Öltet : innen

2015. november 14., szombat

~ HERCEGNŐ BURGONYÁVAL TÖLTÖTT ALMA ~



 Karácsonyra ajánlom ezt a kettő az egyben köretet, sültek mellé kiváló. Mutatós és finom, az ünnepi asztalról nem hiányozhat.

»HOZZÁVALÓK«
- 70 dkg burgonya
- 3 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- só, őrölt fehérbors, szerecsendió
- alma 
- friss rozmaring


  1. A burgonyát nagyobb kockákra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük majd krumplinyomón áttörjük. Még forrón belekeverjük a tojássárgákat és a vajat, ízesítjük és alaposan összekeverjük. A masszát csillagcsöves habzsákba kanalazzuk.
  2. Az almának levágjuk a tetejét, karalábévájóval kiszedjük a belsejét és betöltjük krumplipürével.
  3. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, belesorakoztatjuk a megtöltött almákat, mellédobunk 2 - 3 ág rozmaringot és előmelegített, 200 °C - os sütőben kb 30 perc alatt  készre sütjük.

2015. november 13., péntek

~ TIRAMISU SÖRSABAYONNAL ~




 Akár a karácsonyi menü lezárója is lehet ez a klasszikus, de ízében mégis más tiramisu. Aki nem akar sütögetni vagy nincs ideje, bátran ajánlom ezt a desszertet. Gyorsan elkészül, lágy és selymes textúra és kellemes íz jellemzi. 

»HOZZÁVALÓK« - 4 főre
Sziruphoz :
- 2 dl presszókávé
- 1, 5 dl világos sör
- 3 dkg cukor
- 1 narancs leve
Krémhez :
- 2 , 5 dl tejszín
- 12 , 5 dkg mascarpone ( szobahőmérsékletű )
Sörsabayon - hoz :
- 3 tojássárgája
- 6 dkg cukor
- 1 dl sör
Továbbá : - babapiskóta, kakaópor
  1. A szirup hozzávalóit 5 percig forraljuk, majd kihűtjük.
  2. A sabayonhoz a tojássárgákat elkeverjük a cukorral majd vízgőz felett elkezdjük habosra keverni . ( Fontos, hogy a tál alja ne érintkezzen a vízzel ! ) Ha már szépen kifehéredett és a cukor is elolvadt, fokozatosan hozzáöntjük a sört majd addig keverjük, amíg szépen besűrűsödik és a duplájára nő a krém. 
  3. A tejszínt habbá verjük a vége felé hozzákeverjük a mascarponét és összeforgatjuk a kihűlt sabayonnal.
  4. A babapiskótákat megmártjuk a szirupban, majd lerakjuk egy pohár vagy tál aljába, rákanalazunk a krémből, megszórjuk kakaóporral és megismételjük kétszer vagy háromszor a rétegezést. 


2015. november 12., csütörtök

~ LEKVÁROS LINZER ~



 Manapság oly nagy divat a sütipecsétes keksz - habár nekem is van hozzá formázóm - mégis maradok ennél a hagyományos kiszúróval készült linzernél, hiszen ezek a kiszúrók bármely 100 ft - os üzletben kaphatóak. A linzer a szokásos 3 : 2 : 1 arányú keveréke a lisztnek, cukornak és a vajnak.
A tésztát mindenképp pihentessük. mert így lesz igazán omlós, a sütési időt pedig tartsuk be. 

»HOZZÁVALÓK«
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tojássárgája
- fél vanília rúd kikapart magja
- málnalekvár - a ragasztáshoz

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 1 órára. ( nálam egy éjszakát pihent )
  2. A tésztát, enyhén lisztezett felületen kb fél cm - es vastagságra kinyújtjuk és linzer szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített, 200 °C - os sütőben 8 - 10 perc alatt megsütjük.
  3. A málnalekvárt szitán átpasszírozzuk és összeragasztjuk vele a linzereket. Vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.

2015. november 8., vasárnap

~ MÁKOS - DIÓS CSAVART ~




 Izgalmas ízvilágú és elképesztően finomra sikerült ez a kalács. Akinek a bejgli készítése gondot okoz, bátran készítse el ezt a vegyes töltelékű kalácsot. Nem fog csalódni benne. A tölteléket én kókuszvirág cukorral és spekulatius fűszerkeverékkel ízesítettem, de aki nem tud ilyet beszerezni, helyettesítheti kristálycukorral és csak fahéjjal. A diót mindenképp pirítsuk meg, mert sokkal finomabb ízű lesz a töltelék.
 A fűszerkeverék, fahéjat, kardamomt, szegfűszeget és szerecsendió virágot tartalmaz őrölt formában.
 A kókuszcukor a kókuszpálma virágjának nektárjaiból készült cukorkülönlegesség. Kiváló B vitamin forrás és nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, káliumot, cinket és többféle aminosavat.
Kellemes enyhén karamelles aromájú, íze lágy, meleg és karakteres. Kávé, tea, kakaó, üdítők ízesítéséhez, sütéshez - főzéshez kiválóan alkalmas. Eleve azoknál a süteményeknél ahol a karamellás íz a jellegadó, ott még jobban érvényesül az íze. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 35 dkg liszt, 2 ek porcukor, csipet só, 2 dkg friss élesztő, 1 tojás, 5 dkg olvasztott vaj, kb 1 - 1 , 5 dl langyos tej
Mákos töltelék : - 18 dkg darált mák, 3 ek kókuszvirágcukor, 1 tk spekulatius fűszerkeverék, 1 / 2 citrom reszelt héja, 2 ek narancslekvár, 1 dl víz
Diós töltelék : - 18 dkg darált dió, 3 ek kókuszvirágcukor, 1 tk spekulatius fűszerkeverék, 1 / 2 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 2 ek narancslekvár, 1 dl víz, 1 ek rum 
Továbbá : - 1 tojás - a kenéshez




  1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. A diót illatosra pörköljük, majd amikor kihűlt ledaráljuk. A vizet a cukorral felfőzzük és ráöntjük a dióra. Ízesítjük, hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, végül összekeverjük a lekvárral. és kihűtjük.
  3. A vizet a cukorral felfőzzük, ráöntjük a mákra, ízesítjük és összekeverjük a lekvárral. Kihűtjük.
  4. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk és kb 30 x 50 cm - es nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyik felére a mákos, a másik felére a diós tölteléket kenjük. A rövidebb oldalánál fogva, a két oldalát a közép felé tekerjük. A rudat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojással és letakarva, kb 30 percig kelesztjük.
  5. Előmelegített, 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.

2015. november 7., szombat

~ BÉKEBELI KARAMELL SZELET ~




»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 50 dkg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 1 cs szalalkáli, csipet só, 1 tojás, 2 ek tejföl, 1 dl tej 
Krém : - 40 dkg cukor, 1 liter tej, 8 ek rétesliszt, 20 dkg vaj

  1. A szalalkálit a langyos tejben feloldjuk. A száraz hozzávalókat összevegyítjük és elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a feloldott szalalkálit. Az egészet összegyúrjuk  ( ha a tészta lágy, liszttel ha kemény, tejföllel korrigáljuk ) . A tésztát 5 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle és folpackkal letakarjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra majd a gombócokat lisztezett deszkán egyenként, kb 20 x 30 - as lappá nyújtjuk. A lapokat zsírozott, lisztezett tepsi hátán egyenként 8 - 10 perc alatt megsütjük.
  3. A cukrot egy nagyobb lábasban elkezdjük karamellizálni, amikor már szép borostyánszínű,  hozzá öntjük a tejet és addig forraljuk amíg a karamell teljesen felolvad. Ezután simára  keverjük benne a lisztet és sűrűre összefőzzük. Levesszük a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni majd összekeverjük a vajjal.
  4. A krémmel betöltjük a lapokat és hideg helyen egy éjszakán át puhulni hagyjuk.
  5. Másnap felszeleteljük és porcukorral hintve kínáljuk.

2015. november 5., csütörtök

~ SHARON KOKTÉL ~



»HOZZÁVALÓK«
- 3 érett sharon gyümölcs
- kb negyed friss ananász
- 1 narancs leve
- méz - ízlés szerint
A hozzávalókat összeturmixoljuk és ízlés szerint édesítjük.

A turmix elkészítéséhez a delimano, Nutribullet turmixgépét használtam.

2015. november 4., szerda

~ ALMÁS KELT RÉTES ~




»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 1 tk só, 2 ek cukor, 1 tojássárgája, 6 dkg olvasztott vaj, 1 tk ecet, kb 2 , 5  dl langyos tej
Töltelék : 
- 60 - 70 dkg reszelt alma, cukor, fahéj 
Továbbá : - 10 dkg olvasztott vaj

  1. Az élesztőt kevés, langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összevegyítjük a sóval és a cukorral, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, az olvadt vajat, az ecetet, a tojássárgáját és a tejet. Az egészet lágy tésztává dagasztjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  2. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és alaposan kinyomkodjuk a levétől. Ízlés szerint ízesítjük cukorral és őrölt fahéjjal.
  3. Ha a tészta megkelt, kétfelé vesszük és cipót formálunk belőle. Tetejüket lekenjük olvasztott vajjal és letakarva 30 percig pihentetjük. A tésztát konyharuhán ( kb 40 x 40 cm ) óvatosan, vékonyra kihúzzuk, ráhalmozzuk az almát, megcsurgatjuk olvasztott vajjal és a konyharuha segítségével feltekerjük. A másik tésztacipóval is így járunk el.
  4. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét lekenjük olvasztott vajjal és előmelegített 180 °C - os sütőben, 30 - 35 perc alatt megsütjük.