,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. június 29., szerda

~ ÁFONYAHABOS RIZSKOCKA ~



 Különösen nem rajongok a sima felvert tejszínért, de bármilyen gyümölccsel összeforgatva már igen. A sütemény alapja egy átlagos piskóta, de lehetne akár tejben megforgatott babapiskóta is - s úgy már a  sütés nélküli kategóriába lehetne sorolni. De piskótát sütni a legegyszerűbb dolog a világon. 
A krém egy krémes tejberizs, a gyümölcsök közül pedig, most az áfonyát részesítettem előnyben, de lehet málnával, szederrel, eperrel is készíteni. Könnyed és nagyon finom, nyári desszert. 
A hátteret a Fotókellék biztosította.

»HOZZÁVALÓK«
Piskóta : - 4 tojás, 4 ek porcukor, 4 ek liszt, 1 ek étolaj
Rizses krém : - 16 dkg kerek szemű rizs, 6 dl tej, 1 tk vaníliakivonat, 3 - 4 ek cukor, 1 citrom reszelt héja, csipet só, 25 dkg mascarpone, 
Áfonyás hab : - 15 dkg áfonya, 3 ek cukor, 1 tk citromlé, 250 ml tejszín  8 g porzselatin, 3 ek víz

  1. A sütőt 200 °C ra előmelegítjük, egy kb 20 x 30 cm - es tepsi aljára sütőpapírt fektetünk. 
  2. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval habbá verjük. A sárgákat a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd lazán összeforgatjuk a tojáshabbal és az olajjal. A masszát a tepsibe simítjuk és tűpróbáig sütjük.
  3. A rizst a tejben puhára főzzük a sóval, még melegen összekeverjük a cukorral és kihűtjük. Ezután összekeverjük a krémsajttal, citrom héjjal és vaníliával ízesítjük. A krémet a piskótára kenjük és hűtőbe tesszük dermedni.
  4. Az áfonyát összefőzzük a cukorral és a citromlével, majd hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint. A tejszínt habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a kihűlt áfonyás részt és a rizsre simítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük dermedni, ezután kockákra vágjuk és megszórjuk kakaóporral.


2016. június 28., kedd

~ BARACKOS TÚRÓS PITE ~








»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 / 2 tasak sütőpor
- 1 tojássárgája
- csipet só
Töltelék :
- 50 dkg túró
- 1 tojássárgája
- kb 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 dl tejföl
- 1 - 2 ek búzadara
- 1 citrom reszelt héja
2 tojásfehérje 
- kb 3 - 4 db nektarin

  1. A tésztához összeszitáljuk a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. ( Szükség estén adjunk hozzá kevés tejfölt ) Folpackba tekerve tegyük hűtőbe. 
  2. A nektarin magozzuk ki és vágjuk kisebb darabokra. A túrót villával törjük össze és keverjük össze a cukrokkal, a darával, a tojássárgájával, a citromhéjjal és a barackkal. A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd forgassuk óvatosan össze a túróval.
  3. A tészta egyik felét simítsuk egy kivajazott, liszttel behintett kb 20 x 30 cm - es tepsibe, szurkáljuk meg villával és simítsuk rá a túrót, majd fedjük be a megmaradt tésztával. A tetejét szurkáljuk meg villával és előmelegített sütőben süssük kb 40 percig. 

2016. június 27., hétfő

~ MÁKOS - CSOKIS RIBIZLIS KOCKA ~















 Roppant egyszerű az elkészítése ennek a ropogós és fanyar ízvilágú süteménynek de, ezt a fanyarságot nagyon jól ellensúlyozza, a tetején lévő csokoládé. Ribizli helyett málnával is elkészíthető. 
A hátteret a Fotokellék biztosította. 

»HOZZÁVALÓK«
- 2 tojás
- 20 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 22 dkg liszt
- 6 dkg egész mák
- 1 / 2 tasak sütőpor
- csipet só
- kb 25 - 30 dkg ribizli
- fél tábla étcsokoládé 

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra. Egy kb 20 x 30 cm - es tepsit alaposan kivajazunk és behintünk liszttel. 
  2. A tojást a cukorral és a vajjal kissé kihabosítjuk, majd simára keverjük a tejföllel. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert mákos lisztet és óvatosan beleforgatjuk a megmosott és lecsepegtetett ribizlit. A masszát a tepsibe simítjuk, a tetejét pedig megszórjuk durvára darabolt étcsokoládéval.
  3. Kb 40 - 45 perc alatt tűpróbáig sütjük.

2016. június 25., szombat

~ SÁRGABARACKOS LEPÉNY ~






»HOZZÁVALÓK«
- 3 tojás
- 8 dkg cukor
- 25 dkg tejföl
- 1 , 5 dl étolaj
- 25 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- csipet só
- kb 50 dkg sárgabarack

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra. Egy kb 25 x 25 cm - es tepsi aljára sütőpapírt fektetünk. A barackot kimagozzuk és elnegyedeljük.
  2. A tojást kissé kihabosítjuk a cukorral, majd a tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet végül az olajat. Az egészet jól összekeverjük és a masszát a tepsibe simítjuk. Rászórjuk a barackot és megszórjuk cukorral.
  3. Kb 35 - 40 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepe már nem remeg. Miután kihűlt, felszeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.

 Hátteret a Fotohatterek.hu biztosította.

2016. június 23., csütörtök

~ AZ IGAZI MEGGYES LINZER ~
















  Jó sok töltelék, kevés tészta, ez jellemzi az igazi házi linzert. Mivel itt a meggyszezon, friss  meggyel készült. A töltelék elkészítését  egy cukrász barátomtól  kaptam, a házi fahéjas keksztől pedig még finomabb lett - a keksz elkészítéséről már az előző posztban írtam itt . Tényleg érdemes egy nagyobb adagot sütni belőle, így mindig kéznél van ha szükség van rá. Én már csak ilyet használok, elkészíthető zabpehellyel, kakaópor, kókusz és méz hozzáadásával is.  

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 tk sütőpor
- 2 tojás + 1 tojás - a kenéshez
- csipet só
- 1 - 2 ek tejföl
Töltelék :
- 70 - 80 dkg magozott meggy
- kb 3 - 4 ek cukor - vagy ízlés szerint
- 15 dkg fahéjas kekszmorzsa ( elkészítése itt )


  1. A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Folpackba tekerjük és hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez a meggyet kissé kinyomkodjuk a levétől  összekeverjük a cukorral és a kekszmorzsával, majd félretesszük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, a tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét sütőpapírral bélelt kb 20 x 30 cm -es tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és 10 perc alatt elősütjük. Ezután egyenletesen elterítjük rajta a meggyet és befedjük a másik kinyújtott tésztával. A tetejét tojással lekenjük és pár helyen villával megbökdössük. Visszatesszük a sütőbe és szép aranysárgára megsütjük ( kb 35 perc ) .

2016. június 22., szerda

~BONBONMEGGYES HABSZELET ~







 Sütni vagy nem sütni. Ez a könnyed nyári desszert sütés nélkül készült, de . . .  a kekszet én magam sütöttem hozzá és sokkal -  de sokkal finomabb mint a bolti változat, mert természetes, mert nincs semmi adalékanyaggal dúsítva. A keksz alapot már jó előre elkészíthetjük, akár dupla adagot is, hiszen jól jön majd később, egy sütés nélküli pl torta alapjaként. Nagyobb darabokban hagyva egy jól záródó fémdobozban sokáig eláll, felhasználás előtt pedig csak le kell darálni, vagy sodrófával összetörni.  

»HOZZÁVALÓK«
Keksz : - kb 30 dkg 
-  20 dkg liszt
- 5 dkg barna cukor
- 2 ek darált mandula 
- csipet só
- 10 dkg olvasztott vaj + 6 dkg - az összellításhoz
- 1 tk fahéj
Krém : 
- 4 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 ek bonbonmeggy aroma 
- 10 g zselatin 
- 4 ek víz
- kb - 25 dkg magozott meggy + 3 ek cukor

  1. A sütőt 200 °C - ra előmelegítjük. A kekszhez összevegyítjük a száraz hozzávalókat, majd az  olvasztott vajjal összedolgozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe a tenyerünkkel vékonyan ellapogatjuk.  Kb 15 percig sütjük, ( nem baj ha egy kicsit megpirul )  majd amikor teljesen kihűlt, ledaráljuk vagy sodrófával morzsásra összetörjük. 
  2. Egy kb 25 x 25 cm - es tepsit vagy tálat folpacckal kibélelünk. A kekszmorzsa 3 / 4 - ét a 6 dkg olvasztott vajjal összekeverjük és a tepsi aljába egyenletesen belenyomkodjuk. 
  3. A meggyet összekeverjük a cukorral és kis lángon addig főzzük amíg egy kicsit megpuhul, ezután botmixerrel kissé összetörjük, majd hozzá keverjük az aromát. A zselatint a vízben megduzzasztjuk majd folyósra melegítjük és a meggyes részhez keverjük.
  4. A tejszínt a porcukorral habbá verjük, összeforgatjuk a meggyel és rásimítjuk a kekszes alapra, majd beterítjük a tetejét a megmaradt kekszmorzsával. Pár órára hűtőbe tesszük dermedni és tetszés szerint, kockára vagy hosszúkásra szeleteljük. 



2016. június 21., kedd

~ KÓKUSZKOCKA ~



 Kavarom - keverem és már el is készült. Szeretjük a kókuszos édességeket, habár a receptben megadott cukormennyiségek soknak tűnhetnek az elkészült sütemény nem mondható túlságosan édesnek, mivel a főzött krém és a kakaós szirup ellensúlyozza ezt. Gyorsan elkészül, mutatós és finom sütemény. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 1 tojás, 15 dkg porcukor, 1 , 5 ek méz, 5 dkg puha vaj, 20 dkg liszt,  csipet só, 1 / 2 tasak sütőpor, 125 ml tej
Krém : 
- 4 dl tej, 4 ek liszt, 8 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz, 18 dkg, cukor, 18 dkg vaj
Szirup : 
- 2 ek kakaópor, 2 ek porcukor, 1 ek rumaroma, kb 2 - 3 ek forró víz

  1. A sütőt melegítsük elő 160 °C - ra, egy kb 20 x 30 cm - es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 
  2. A tojást, a porcukorral, a puha vajjal és a mézzel keverjük habosra, majd szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet és öntsük hozzá a tejet. Az egészet keverjük simára, majd a masszát simítsuk a tepsibe. Süssük tűpróbáig. ( Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le fóliával .)
  3. A sziruphoz szitáljuk össze a kakaóport a porcukorral, adjuk hozzá az aromát és annyi forró vizet, hogy sűrű, de még folyós állagot kapjunk. Csurgassuk  a megsült sütemény tetejére.
  4. A krémhez, keverjük csomómentesre a tejet a liszttel, a cukorral és a kókuszreszelékkel, majd kis lángon állandó keverés mellett főzzük sűrű péppé. A vajat habosítsuk ki, majd habosítsuk tovább a kihűlt krémmel. A krémet kenjük a süteményre és szórjuk meg a tetejét kókuszreszelékkel. Tegyük legalább 1 órára hűtőbe és utána szeleteljük fel.




2016. június 18., szombat

~ CSERESZNYÉS MACSKASZEM ~




  Kaptam egy jó nagy vödör cseresznyét, amiből lett egy tucat cseresznyebefőtt, a maradékból pedig gyorsan összedobtam ezt a népszerű és régimódi süteményt. Hívhatjuk rolninak, pávaszemnek, bagolyszemnek vagy macskaszemnek, egy a lényeg, hogy a rumos cseresznye és a pirított dió nagyon finommá és ízletessé varázsolja.  

A hátteret a Fotohatterek. hu biztosította.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt, 2 ek porcukor, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej, 15 dkg zsír, 1 mk sütőpor, csipet só 4 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja
Töltelék :
- kb 40 dkg magozott cseresznye, 3 ek cukor, 2 ek rumaroma, baracklekvár, 4 tojásfehérje, csipet só, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 15 darált dió
- 1 tojás - a kenéshez
  1. A cseresznyét keverjük össze a cukorral és a rummal, majd kis lángon melegítsük addig amíg a cukor elolvad. Szűrőben csepegtessük le. 
  2. A diót pirítsuk illatosra, majd ha kihűlt daráljuk le.
  3. Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos tejben elkevert, kevés cukorral. A száraz hozzávalókat szitáljuk össze, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a citrom reszelt héját, a tojások sárgáját és az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk össze. ( szükség esetén kevés tejet adjunk hozzá. )
  4. A tésztából formáljunk 3 cipót és egyenként kb 25 x 30 cm - es nagyságúra nyújtsuk ki, kenjük meg 2 - 3  ek lekvárral, majd mindkét szélét rakjuk ki cseresznyeszemekkel és tekerjük fel úgy, hogy a tészta közepe ( kb 6 - 8 cm )  üres maradjon. A rudakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük le tojással a felcsavart részeket. ( Tipp : A tésztát úgy helyezzük a tepsibe, hogy mindkét oldalát csavarjuk be középre, - így könnyebb megfogni - majd a tepsiben csavarjuk vissza. )
  5. A fehérjét a sóval verjük habbá, majd kanalanként hozzáadva a cukrokat verjük tovább, kemény habbá, végül forgassuk hozzá a diót. A masszát osszuk el a 3 rúd üresen maradt részében és 180 °C - os sütőben süssük szép pirosra. Miután kihűlt, két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel és szórjuk meg porcukorral,




2016. június 17., péntek

~ TEJFÖLÖS - DARÁS CSERESZNYÉS LEPÉNY ~





Igazi nyári hangulatot idéző sütemény a nagyi konyhájából. Könnyen elkészíthető, a ropogós és  ízletes cseresznyével pedig nagyon finom, de ... meggyel, málnával is isteni. 
A hátteret a Fotohatterek.hu biztosította.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
. csipet só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás 
- 6 dkg olvasztott vaj
- langyos tej
Töltelék :
-  3 tojás 
- 12 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 35 dkg tejföl
- 4 ek búzadara
- 3 ek liszt
- kb 50 dkg magozott cseresznye

  1.  Futtassuk fel az élesztőt 1 dl langyos tejben elkevert cukorral. A lisztet szitáljuk össze a cukorral és a sóval, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját, a felfutott élesztőt és gyúrjuk össze annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarva kelesszük kb 35 percig.
  2. Ha a tészta megkelt, simítsuk egy kivajazott és liszttel behintett, kb 20 x 30 cm - es tepsibe és hagyjuk kelni, amíg elkészítjük a tölteléket.
  3. A tojásokat habosítsuk ki a cukrokkal, majd keverjük simára a tejföllel és forgassuk hozzá a darát és a lisztet. 
  4. A tésztát szórjuk meg 2 ek darával, szórjuk rá a cseresznyét és öntsük rá a tejfölös keveréket. A tepsit ütögessük párszor az asztalhoz, hogy befolyjon  mindenhová a massza, és  előmelegített, 180 °C - os sütőben süssük kb 40 - 45 percig.



Ötlet : innen

2016. június 16., csütörtök

~ HÚSOS PALACSINTATORTA ~




 Ha nem tudunk mit kezdeni a maradék pörkölttel, akkor jó megoldás a húst palacsintába tölteni. Megkenni a tetejét zöldfűszerekkel elkevert tejföllel és mehet is a sütőbe. Kiadós és finom, gyakran készítem.

»HOZZÁVALÓK«
Palacsinta :
- 25 dkg liszt, 2 tojás, 1 tk só, 1 kk cukor, 3 dl tej, kb 2 dl szódavíz, 0 , 5 dl olaj
Töltelék :
- 50 dkg csirkemell, 2 felső combfilé, 1 vöröshagyma, 1 ek pirospaprika, só, bors, ételízesítő por, 1 dl tejföl, 10 dkg füstölt sajt
Tetejére :
- 2 dl tejföl, 1 tojás, bors, aprított metélőhagyma és petrezselyem

  1. A palacsinta tésztához keverjük simára a hozzávalókat és tegyük hűtőbe a felhasználásig.
  2. A töltelékhez pároljuk üvegesre a finomra vágott hagymát, hintsük meg pirospaprikával és adjuk hozzá a felkockázott csirkehúst. Ízesítsük és süssük a zsírjára, majd adjuk hozzá a tejfölt és forraljuk össze. Azután tegyük egy késes aprítóba, aprítsuk fel és keverjük hozzá a reszelt sajtot.
  3. Süssük ki a palacsintákat, majd töltsük be a húsmasszával és tekerjük fel.
  4. Egy kb 24 cm - es kapcsos tortaformát vajazzunk ki és hintsük meg zsemlemorzsával, majd egy palacsintát tekerjünk csigaformára és tegyük a forma közepére. A többi palacsintát pedig helyezzük köréje.
  5. Kenjük a tetejére a tojással elkevert zöldfűszeres tejfölt és tegyük a forró sütőbe. Süssük addig, amíg a teteje szép pirosra nem sül.


2016. június 15., szerda

~ TÚRÓS - RIBIZLIS RESZELT ~





Meggyel terveztem az elkészítését ennek a sütinek és már a fahéjas tésztát is előző nap összeállítottam ma meg, megvettem volna hozzá a meggyet. Tegnap délután azonban kaptam egy doboz ribizlit s így nem volt kérdés, hogy mi kerüljön a töltelékbe. Nem újdonság a sütemény  elkészítése, hiszen a tésztát csak reszelni kell - ilyen módon készül a reszelt túrós is, kakaós tésztával. Az ötletet Anditól  vettem egy kis változtatással, de meggyel is elfogom majd készíteni, talán kakaós tésztával.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 28 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- csipet só
- 1 tk fahéj
- 1 tojás sárgája
- 1 - 2 ek tejföl
Töltelék :
- 45 dkg túró
- kb 4 -5 ek cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás sárgája
- 2 tojásfehérje
- csipet só
- kb 20 dkg szemezett ribizli

  1. A tésztához, összeszitáljuk a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Kétfelé osztjuk és fóliába tekerve mélyhűtőbe tesszük.
  2. A túrót ha rögös, villával alaposan összetörjük, ízesítjük és hozzákeverjük a tojássárgáját. A fehérjéből egy csipet sóval habot verünk, majd óvatosan a túróba forgatjuk.
  3. Egy kb 20 x 30 cm - es tepsit aljára sütőpapírt fektetünk, az oldalait vajjal kikenjük és behintjük liszttel. A tészta egyik felét nagy lyukú reszelőn a tepsibe reszeljük, rásimítjuk a túrós krémet és megszórjuk  a ribizliszemekkel. A tészta másik felét a tetejére reszeljük.
  4. Előmelegített 180 °C - os sütőben kb 30 - 35 perc alatt megsütjük.

2016. június 14., kedd

~ MEGGYES JÉGKRÉM ~


»HOZZÁVALÓK«
- 25 dkg magozott meggy
- 25 dkg görög joghurt
- pár csepp citromlé
- cukor - ízlés szerint

  1. A meggyet és a cukrot Nutribullet segítségével összeturmixoltam, majd összeforgattam a joghurttal és a jégkrém készítő formákba adagoltam. Jó pár órára mélyhűtőbe tettem.

2016. június 13., hétfő

~ KELKÁPOSZTAFASÍRT DIÓS BUNDÁBAN ~





Készítettem már, borsóból, zöldbabból, tökből, cukkiniből és brokkoliból fasírtot, most a kelkáposzta került sorra. Rövid idő alatt elkészül, a diós panírtól pedig még ízletesebb, majonézbe mártogatva és  dióval megszórt salátával, kiváló zöldséges étel.

»HOZZÁVALÓK«
- kb 1 kg - os kelkáposzta
- 2 db szikkadt zsömle
- 1 tojás
- 1 kisebb vöröshagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- őrölt kömény
- só, bors
- petrezselyem
- zsemlemorzsa
Panír
- 2 tojás
- 1 tk pirospaprika
- 1 maréknyi dió
- zsemlemorzsa

  1. A diót egy száraz serpenyőben pirítsuk illatosra, majd daráljuk le.
  2. A kelkáposztának vágjuk ki a torzsáját, majd vágjuk apró csíkokra. Tegyük egy párolóbetétbe, öntsünk alá kb kétujjnyi vizet, adjunk hozzá 1 ek sót és lefedve pároljuk puhára. Miután a kel megpuhult nyomkodjuk belőle a felesleges vizet.
  3. Adjuk hozzá a vízben áztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojást, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, ízesítsük és szórjunk hozzá annyi morzsát, hogy jól formálható masszát kapjunk. Nedves kézzel formáljunk pogácsákat belőle, forgassuk meg a pirospaprikával elkevert tojásban és végül a diós zsemlemorzsában.
  4. A pogácsákat rakjuk egy tálcára és tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára, majd forró, bő olajban süssük mindkét oldalukat aranybarnára.

2016. június 12., vasárnap

~ KÓKUSZOS CSEMEGE ~



 Első ránézésre keksztekercsnek tűnik, de egy gramm kekszet sem tartalmaz ez kókuszos finomság. Az alapja főzött lisztkrém és a massza miután kihűlt majd kellően megdermedt, nagyon jól kezelhető.  A leírt hozzávalókból kb 30 cm -  es rúd készíthető.

»HOZZÁVALÓK«
- 22 dkg cukor
- 2 dl tej
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 15 dkg kókuszreszelék + 5 dkg - a nyújtáshoz
- 1 ek kakaópor
- 2 ek rumaroma

  1. A tejet a cukorral felforraljuk, majd csomómentesre keverjük a liszttel és állandó kevergetés mellett sűrű péppé főzzük. Hozzákavarjuk a vajat és a kókuszreszeléket. 
  2. A masszát nagyjából kétfelé osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és az aromát, majd mindkét masszát a hűtőbe tesszük mindaddig, amíg lehűl és már nem ragad. Ezután mindkét masszát kókuszreszelékkel meghintett felületen fél cm - es vastagságúra kinyújtjuk, a  kakaós részre ráhelyezzük a világos részt - vagy fordítva, kinek hogy tetszik - és óvatosan feltekerjük.
  3. Az így kapott rudat 1 - 2 órára hűtőbe tesszük, majd felszeleteljük. 




















Ötlet : innen

2016. június 11., szombat

~ SÜLT PARADICSOMOS - OLÍVABOGYÓS PIZZARÓZSA ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg kenyérliszt
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 20 g friss élesztő
- 3 ek olívaolaj
- kb 2 dl langyos víz
Töltelék : 
- 60 dkg paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek cukor
- kakukkfű
- szárított, felezett olívabogyó 

  1. A sült paradicsomhoz, húzzuk le a paradicsom héját ( forró vizet öntsünk rá ), majd távolítsuk el a magjai és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tekerjünk rá sót, borsot, szórjuk meg cukorral és dobjuk mellé a fokhagymát héjastul. Süssük 180 °C - on kb 35 percig.
  2. Ha megsültek a paradicsomok, a fokhagymának távolítsuk el a héját és villával pépesítsük össze a paradicsommal együtt.
  3. Futtassuk fel az élesztőt 0, 5 dl langyos vízben elkevert cukorral. A lisztet szitáljuk össze a sóval, öntsük hozzá az olajat és a felfutott élesztőt, majd adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan dagasszuk ki és letakarva kelesszük a duplájára.
  4. Ha  tészta megkelt nyújtsuk ki 0, 5 cm - es vastagságúra és szúrjunk ki belőle 16 db, 10 cm - es átmérőjű korongokat. 4 tésztakorongot tegyünk egymásra úgy, hogy a szélek fedjék egymást, kenjük meg paradicsompéppel, szórjuk rá a felaprított olívát ill. a  kakukkfüvet, majd tekerjük fel. Vágjunk kétfelé, így mindjárt két rózsánk lesz. Így járjunk el a többi tésztakoronggal is.
  5. A rózsákat tegyük egy kb 24 cm - es sütőpapírral bélelt formába, kenjük meg olívaolajjal és letakarva pihentessük legalább 30 percig. Előmelegített 190 °C - os sütőben süssük szép pirosra.

2016. június 10., péntek

~ EPERLEKVÁROS TEKERCS ~




 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj + 8 dkg fagyos 
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kk só
- 1 tk vanílikivonat
- 1 tojás sárgája
- kb 2 dl langyos tej

Töltelék : - eperlekvár
Tetejére :
- 1 tojás sárgája + 1 tk víz - a kenéshez
- cukor , durvára vágott mandula - a szóráshoz

  1. Az élesztőt kevés cukros tejben futtassuk fel. A lisztet, a sóval és a porcukorral szitáljuk össze, öntsük hozzá a felfutott élesztőt, adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliát, majd a langyos tej hozzáadásával dagasszunk tésztát. Letakarva kelesszük a duplájára.
  2. Ha a tészta megkelt, kissé gyúrjuk át, azután osszuk két egyforma részre, majd  nyújtsuk ki az egyik részt kb 25 x 45 cm - es nagyságúra, reszeljük rá a vajat és fektessük rá a másik szintén kinyújtott tésztát. Éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk fel  9 - 10 db háromszögre és  rakjunk minden háromszög szélesebbik részére 1 - 1 tk lekvárt, majd tekerjük fel.
  3. A tekercseket rakjuk sütőpapírral bélelt kb 24 cm - es tortaformába és letakarva 30 percig pihentessük.
  4. Kenjük le a tekercsek tetejét a vízzel elkevert tojássárgával, szórjuk meg cukorral és vagdalt mandulával. Előmelegített 180 °C - os sütőben süssük szép pirosra.

     

Háttér : Fotohatterek.hu