,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2017. február 16., csütörtök

~ CSOKOLÁDÉS FORDÍTOTT ALMATORTA ~





 Kezdő, sütni nem nagyon tudó háziasszonyoknak ajánlom ezt a pofon egyszerű süteményt / tortát, mert nem lehet mellé lőni vele. Nemcsak saját célra, de kiválóan alkalmas vendégek fogadására is. Akár kerek vagy szögletes formában készítve, egy nagyon finom és ízletes sütemény lesz a végeredmény. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 3 tojássárgája
- 12 , 5 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 8 dkg puha vaj
- 1 tk sütőpor
- 18 dkg liszt
- csipet só
- 120 ml tej
továbbá : 
- 1 kg alma
- fél citrom leve
- kb 2 - 3 ek cukor - vagy ízlés szerint
- 1 tk fahéj vagy ízlés szerint
- 1 ek kekszmorzsa
- zsemlemorzsa
Csokoládémáz :
- 10 dkg étcsokoládé
- 50 ml tejszín
- 1 ek vaj

  • Az almát meghámozzuk és lereszeljük, levétől alaposan kinyomkodjuk, hozzákeverjük a citromlét, a cukrot és ízesítjük fahéjjal, majd 10 percig pároljuk. Ezután hozzákeverjük a kekszmorzsát és félretesszük hűlni. 
  • A tésztához, egy kézi habverővel kikeverjük a cukrot a tojássárgájával és a vajjal, hozzáadjuk a tejet, majd összeforgatjuk a sütőporral vegyített liszttel.
  • Egy kapcsos tortaforma ( 20 cm ) aljába sütőpapírt fektetünk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával és elterítjük rajta az almát, majd rásimítjuk a masszát. 180 °C - on tűpróbáig sütjük ( kb 35 - 40 perc ). - ha nagyon sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.
  • Ha a torta megsült, kihűtjük és kiborítjuk a formából ( így felülre kerül az almás réteg )
  • A tejszínt felforrósítjuk,  hozzákeverjük a csokoládét és a vajat, majd elsimítjuk a torta tetején ill. az oldalán. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése