,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2017. február 18., szombat

~ VÖRÖSBOROS KÖRTÉS - CSOKIS PITE ~






 Kevés körtés sütemény van a blogon, talán azért  mert mire a sütibe kerülne el is fogy.  A pite gyorsan és egyszerűen elkészíthető, a vörösboros körték pedig igen zamatosak. Ha linzert vagy pitét tervezek sütni, akkor a tésztát én mindig előző nap összeállítom és a hűtőbe pihentetem, de több napig is eláll, ha nem használjuk fel azonnal, így időt spórolhatunk, hiszen a tészta már jócskán túl van a pihentetési időszakon. 
A körték pedig kompótnak készültek, ami pedig megmaradt az a pitébe került. 
Természetesen a ricotta helyett, krémesebb állagú túrót is használhatunk, de a ricottától finomabb és lágyabb lesz a töltelék. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 22 dkg liszt
- 2 ek kakaópor
- 10 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 18 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- kb 1 - 2 ek vörösbor ( amiben megfőttek a körték )
Töltelék :
- 40 dkg ricotta - vagy krémes túró
- 1 citrom reszelt héja
- kb 5 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 ek vaníliás pudingpor ( főzős )
- 3 tojás
- 10 dkg olvasztott tejcsokoládé
- vörösboros körtekompót
Vörösboros körtekompót :
- 4 dl édes vörösbor
- 2 ek cukor
- 3 - 4 db szegfűszeg
- 4 - 5 db kemény körte


  • A körtét hámozzuk meg, kaparjuk ki a magházát és vágjuk félbe. Tegyük egy lábasba, szórjuk meg cukorral, dobjuk hozzá a szegfűszeget és öntsük fel a borral. Főzzük a körtéket puhára, de csak annyira, hogy ne essenek szét. Hagyjuk a borba kihűlni.
  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal állítsuk össze, csomagoljuk átlátszó fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ezután nyújtsuk kör alakúra és béleljük ki vele a piteforma alját és az oldalát, villával bökdössük meg pár helyen, majd  tegyünk rá sütőpapírt és szórjunk rá száraz babot vagy lencsét. 180 °C - on süssük elő 15 percig.
  • A töltelékhez keverjük krémesre a körte kivételével a hozzávalókat.
  • Az elősült tésztára kenjük egy keveset a töltelékből, helyezzük rá a körtéket a vágott felükkel lefelé és simítsuk rá a megmaradt krémet.Tegyük vissza a sütőbe és 170 °C  - on süssük tovább 35 - 40 percig. ( akkor kész amikor már a töltelék nem remeg )
  • Ha a pite kihűlt, szórjuk meg vegyesen tej - és étcsokoládé forgáccsal. 





1 megjegyzés: